Tilburg heeft plannen voor bijna 1000 flexwoningen

Dit zijn flexwoningen aan de Ringbaan-Zuid in Tilburg (foto: Omroep Tilburg).

In de gemeente Tilburg werden afgelopen jaar 972 vergunningen verleend voor tijdelijke woningen. Sommige van deze zogenaamde flexwoningen zijn al gebouwd en anderen worden binnenkort opgeleverd. Het is volgens de gemeente dé manier om op korte termijn iets te doen aan de woningnood in de stad.

Een gemiddeld woningbouwproject duurt – van het eerste idee tot de laatste steen – zo’n zes tot acht jaar. Zo lang kunnen de meeste Tilburgers die op zoek zijn naar een woning niet wachten. Maar wat is dan de oplossing? Volgens wethouder Yusuf Çelik zijn dat flexwoningen, ofwel tijdelijke woningen. “Flexwoningen zijn voor ons een middel om nu iets op te lossen voor de mensen. Het is een van de manieren om te versnellen”, vertelt hij.

1000 extra plekken

Zo werd het Kompas op Zuid al opgeleverd, maar er zijn nog veel meer plannen. Er moeten er nog flexwoningen komen bij de Dr. Bloemenlaan, Laarveld Oost en de Bijsterveldenlaan. In totaal moeten de plannen op relatief korte termijn ongeveer duizend extra plekken om te wonen in de stad opleveren. Uit de laatste cijfers van het CBS blijkt al dat er in Tilburg 972 vergunningen zijn verleend voor deze tijdelijke woningen.

Toch kan het ook bij de bouw van flexwoningen soms wat langer duren. Dat is bijvoorbeeld te zien bij de plannen voor de Bijsterveldenlaan. “Als er eenmaal gebouwd wordt, gaat het snel. Maar er waren maar liefst 354 bezwaren tegen de bouw van deze flexwoningen. Dat is gewoon een hoop en dat moeten we serieus nemen. De mensen daar hebben ook aangegeven door te gaan tot de Raad van State.”

Draagvlak creëren

Volgens de wethouder is het een kwestie van ‘liever niet in mijn voor- of achtertuin’. “Tegelijkertijd willen die mensen wel dat hun kinderen een plekje in de Reeshof kunnen krijgen. Wanneer ik ze probeer uit te leggen dat we dat doen door middel van die flexwoningen snappen ze het steeds beter. Daarmee creëren we draagvlak voor de plannen die we hebben. We willen snel bouwen en dat doen we op deze manier.”

LEES OOK:
Zo zien de eerste flexwoningen in Tilburg er vanbinnen uit
Tilburg bouwt komende jaren meer dan 400 flexwoningen

Pieter Soethout