Zo zien de eerste flexwoningen in Tilburg er vanbinnen uit

De eerste flexwoningen in Tilburg zijn een feit. Ze staan aan de Ringbaan-Zuid, tussen het politiebureau en het zwembad. De woningen werden de afgelopen maanden weggezet en blijven er vervolgens vijftien jaar staan.

Tiwos werkt tijdens dit proces samen met Prima, Traverse en de Regionale Instelling voor Beschermd Wonen (RIBW). Er worden 96 appartementen gerealiseerd, waarvan 40 procent bedoeld is voor mensen die uitstromen uit een zorgtraject. De andere 60 procent wordt regulier verhuurd.

Kleine appartementjes
De appartementen zijn ongeveer 32 vierkante meter. Ze bestaan uit een woonkamer met kleine keuken, een badkamer en een aparte slaapkamer. Het appartement is compleet met verlichting en verwarming en wordt gestoffeerd opgeleverd.

De flexwoningen staan vijftien jaar op de locatie aan de Ringbaan-Zuid. Daarna zoekt Tiwos naar een andere plek om ze te plaatsen. Ze kunnen namelijk weer helemaal uit elkaar gehaald worden. Ook de mensen die de flexwoningen gaan huren, weten waar ze aan toe zijn. “We werken niet met tijdelijke contracten”, stelt projectmanager Emile Kint. “Mensen die hier komen wonen, krijgen een contract voor vijftien jaar. Ze weten dus ook dat het daarna ophoudt.”

Bijzonder proces
De appartementen voor mensen die uitstromen uit een zorgtraject zijn nog niet vergeven. Dit gaat in overleg met de andere partijen. “De reguliere appartementen zijn eigenlijk allemaal verhuurd, al moeten de contracten nog wel getekend worden.” Het vergeven van die appartementen was nog best een bijzonder proces. “Mensen met interesse moesten solliciteren, omdat we een soort community willen creëren”, aldus de projectmanager.

Ook wethouder Yusuf Çelik is blij met de eerste flexwoningen in Tilburg. “Er heerst een enorm woningtekort en we willen hier op korte termijn iets aan doen. Dit doen we met dit soort flexwoningen. Vanuit hier kunnen de toekomstige bewoners eventueel weer een volgende stap maken.”

Bekijk de video om te zien hoe zo’n flexwoning er van binnen uit ziet.

LEES OOK:
Tilburg bouwt komende jaren meer dan 400 flexwoningen

Pieter Soethout