Daklozenopvang blijft voorlopig op het NOAD-terrein: ‘Zeer geschikte locatie’

Bij de politie kwam in de nacht van dinsdag op woensdag een medlding van een inbraak bij een sportcomplex binnen. Het ging om het sportcomplex van voetbal vereniging NOAD aan de Melis Stokestraat.
Het NOAD-terrein | Foto: Omroep Tilburg.

Na de goede ervaringen van de afgelopen jaren heeft de gemeente besloten dat er ook volgend jaar een daklozenopvang komt op het NOAD-terrein. Er is namelijk nog geen permanente locatie gevonden. Door het uitlopen van de bouwplannen op de locatie is dat in ieder geval in de winter van 2024 en 2025 mogelijk.

De gemeente is al jaren op zoek naar een geschikte, permanente locatie voor een winteropvang, maar dit blijkt lastiger dan gedacht. Er moet aan allerlei voorwaarden voldaan worden, zoals de grootte en de afstand tot bijvoorbeeld een basisschool.

Voor nu is dat nog geen probleem, want het NOAD-terrein blijft aankomende winter in ieder geval beschikbaar voor de daklozenopvang. Dat komt door het uitlopen van de bouwplannen. Er zou een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) aan de slag gaan. Dat is een groep mensen, die samen een woningbouwproject op zich neemt. Het was eigenlijk de bedoeling dat er begin dit jaar gestart werd met de voorbereidingen van woningbouw, maar dat is niet gelukt.

Lastige situatie

Het zou zelfs kunnen dat het terrein de winter daarna ook nog beschikbaar is. Wanneer er dan nog geen permanente locatie gevonden is, zal de gemeente hier ook nog gebruik van maken. Het is nog niet te zeggen hoe de planning van de bouwplannen daarna verloopt. “Of er in die planning meer ruimte gaat ontstaan voor een langer gebruik van de locatie voor de winteropvang, is niet te zeggen”, stelt het college in een besluit.

Wanneer het NOAD-terrein niet meer beschikbaar is voor de daklozenopvang, dus wellicht na 2025, en er nog geen vaste locatie gevonden is, betekent dit dat er geen winteropvang georganiseerd kan worden. “Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk een vaste locatie te vinden”, laat het college weten.

Geen problemen

Het aantal dak- en thuislozen in Tilburg stijgt. Dagelijks maakten zo’n dertig mensen gebruik van de winteropvang en in totaal waren er 350 unieke bezoekers. Dat zijn er veel, maar de gemeente geeft aan dat er weinig tot geen opstootjes of andere problemen waren.

Ook de mensen in de buurt hebben weinig tot geen last van de daklozenopvang op het NOAD-terrein. Drie buurtbewoners reageerden op de mail die de gemeente stuurde, maar daaruit kwamen geen grote problemen. Ze geven allemaal aan tevreden te zijn met hoe het dit jaar verliep.

De gemeente geeft aan niet anders te kunnen dan te concluderen dat de locatie zeer geschikt is voor een daklozenopvang. Maar tegelijkertijd wordt er hard gezocht naar een vaste plek, zodat er ook de aankomende jaren opvang is voor hen die het nodig hebben.

LEES OOK:
Dakloze arbeidsmigranten niet welkom bij de opvang, gemeente zoekt naar oplossing

Pieter Soethout