Swim to Fight Cancer was één groot zwemspektakel in de Piushaven

swim to fight cancer
Zo'n 10.000 mensen waren zondagmiddag aanwezig bij Swim to Fight Cancer (Foto: Omroep Tilburg).

Na een pauze van een jaar was Swim to Fight Cancer weer terug in de Piushaven en deze vierde editie werd opnieuw één groot spektakel. Meer dan 500 zwemmers doken zondag 23 juni het water in om geld op te halen voor wetenschappelijk kankeronderzoek.

Ruim 500 zwemmers waagden zondagmiddag een plons in de Piushaven. De deelnemers hadden in ieder geval geluk met het weer: het werd overdag een aangename 23 graden. Het water in de haven was iets koeler, met een temperatuur van ongeveer 18 graden. Daarom besloot de organisatie al eerder dat alle deelnemers verplicht een wetsuit moesten dragen.

Uitbreiding zwemmersdorp

Dit jaar vond het evenement wat vroeger in het jaar plaats dan voorgaande edities, om de waterkwaliteit te waarborgen en de kans op blauwalg te minimaliseren. De organisatie hield de waterkwaliteit de afgelopen maanden nauw in de gaten om ervoor te zorgen dat de omstandigheden optimaal waren.

De Piushaven werd zondag goed bezocht, met naar schatting zo’n 10.000 toeschouwers. Nieuw dit jaar was de uitbreiding van het zwemmersdorp, waar deelnemers na afloop van hun zwemtocht langs de stylingstraat konden. Hier werden ze door studenten van het ROC Tilburg voorzien van een nieuwe coupe voordat ze hun medaille in ontvangst namen.

Bijzondere ervaring

Dit jaar deden meer dan vijftig teams mee, waaronder een groep vanuit het Elisabeth TweeSteden-ziekenhuis. Mariska van Rijswijk en Wieteke Kleinherenbrink, beiden werkzaam in het ziekenhuis, namen deel aan de twee kilometerroute. “We hadden ons opgegeven voor de twee kilometer, maar uiteindelijk zwommen we 2700 meter omdat we een boei misten”, vertelt Mariska lachend. Gelukkig vormde dit geen groot probleem, want ze deden het samen met hun ziekenhuisteam. Ondanks de langere afstand viel het zwemmen de dames mee. “Ik kon lekker met haar samen een beetje opzwemmen”, zegt Mariska.

Het bleek een bijzondere ervaring te zijn omdat de twee deelneemsters elkaar nog niet kenden voordat ze het water in sprongen. “We hadden een beetje hetzelfde tempo en hebben eigenlijk de hele route met elkaar gezwommen”, voegt Wieteke toe. Dat ze ook collega’s bleken te zijn, maakte de Swim extra speciaal.

swim to fight cancer
Mariska (links) en Wieteke (rechts) leerden elkaar kennen tijdens de Swim (Foto: Omroep Tilburg).
Terug in 2026

In totaal zijn er tijdens deze editie meer dan 13.000 donaties binnengehaald, wat neer komt op een mooi bedrag van €311.947. Dit geld wordt ingezet voor meerdere wetenschappelijke onderzoeken naar kanker. Over twee jaar, in 2026, zal Swim to Fight Cancer weer terugkeren in de Piushaven, om opnieuw al zwemmend de strijd tegen kanker voort te zetten.

LEES OOK:
Voorzitter Ton Gimbrère vertelde in TilbuZz over Swim to Fight Cancer

Angela Weisz