Lekke pijp bezorgt de gemeente 4,7 miljoen aan onvoorziene kosten

Foto: gemeente Tilburg

Er zijn vier belangrijke rioolleidingen lek in Tilburg Noord, bij de IJpelareweg. Hierdoor sijpelt grondwater de leidingen in. Om ernstige problemen te voorkomen, is snelle actie vereist. De oplossing is niet goedkoop; het totale kostenplaatje bedraagt 4,7 miljoen euro.

Om het rioolwater van Tilburg af te voeren naar de waterzuiveringsinstallaties, lopen er vier rioolleidingen vlak bij de IJpelareweg. Zes meter onder de grond vind je vier leidingen met een diameter van gemiddeld twee meter.

Speciale pompinstallatie

Als de verbinding van deze leidingen losraakt, stroomt het hele gebied vol met rioolwater. Hierdoor vervuilt het gebied, kan de straat enorm verzakken en kunnen kabels en leidingen beschadigd raken. Uit voorzorg zijn daarom de gasleidingen omgelegd.

De leidingen kunnen niet zomaar worden afgesloten. Volgens de raadbrief van de gemeente gaat er door de leiding namelijk evenveel water als in veertien wedstrijdzwembaden. Hierbij gaan ze uit van een zwembad van 1000 m3 water. De leidingen kunnen dus niet dicht, maar als ze openblijven, kan de straat vollopen of de straat verzakken.

Om die scenario’s te voorkomen, moet er een speciale pompinstallatie komen. Deze is op de afbeelding te zien en kan al het water omleiden. Deze pomp is hoognodig, maar ook erg duur. Daarnaast wordt er een grondkering aangebracht langs de IJpelareweg ter bescherming van de rijbaan, kabels en leidingen die in de berm liggen. In totaal kosten deze oplossingen 4,7 miljoen euro.

Deze kosten voor het repareren van de rioolleidingen worden betaald vanuit het Programma Water en Riool. De werkzaamheden moeten in september beginnen en nemen een aantal weken in beslag.

LEES OOK:

Wateroverlast zorgt voor beperkt aanbod gewassen: ‘In 30 jaar nog nooit zo erg gezien

Isa Hamerlinck