De Prinses op de Erwt: Nieuwe bewoonster van het Sprookjesbos

Beeld: Efteling.

De bewoners van het Sprookjesbos krijgen er een nieuw sprookje bij: De Prinses op de Erwt. In het voorjaar van 2025 neemt ze haar intrek aan de rand van het bos, tussen de Trollenkoning en de put van Vrouw Holle.

Er was eens een prins die alleen met een échte prinses wilde trouwen… Dit is het begin van ‘De Prinses op de Erwt’. Het is een sprookje van Hans Christian Andersen. Tussen 1963 en 2017 was het sprookje alleen op een bescheiden manier te zien in het park; alleen de erwt op een kussentje was te zien in het Efteling Museum. Nu wordt het toch een volwaardige attractie in het Sprookjesbos.

31e sprookje

De Prinses op de Erwt is het 31e sprookje in het bos en is geïnspireerd op een schets van Anton Pieck: hoe een klein erwtje onder een stapel matrassen de nachtrust van een echte prinses verstoort.

“De werkwijze en perfectie van Anton Pieck blijven leidend bij het ontwikkelen van nieuwe ontwerpen voor de Wereld van de Efteling”, verklaart Sander de Bruijn, hoofdontwerper en manager van de afdeling Ontwerp & Beleving. “Om een onderwerp op de voorgrond te benadrukken, plaatste Pieck vaak een groter element op de achtergrond.”

En precies dat gaat Efteling ook doen. Het Grand Hotel vormt de achtergrond van het sprookje. “Door dezelfde stijlelementen toe te passen, is de verbinding meteen duidelijk. Met het Efteling Grand Hotel als decor is de link met slapen in dit sprookje extra toepasselijk.”

2025

Sprookjesliefhebbers kunnen dus vanaf 2025 genieten van de nieuwe attractie. Maar hoe ging het ook alweer? Op een stormachtige avond, in de stromende regen klopte een prinses uit een ver land aan bij het paleis. De koningin nam het druipende meisje met de gerafelde jurk, dat zei dat ze een echte prinses was, een erwtenproef af. Ze verstopte een erwt onder twintig matrassen en twintig donzen dekens. Alleen een echte prinses zou zo fijngevoelig zijn dat ze de erwt zou voelen en daardoor niet zou kunnen slapen.

LEES OOK:
Teveel bezoekers kan voor Efteling uitlopen op heel duur grapje
Efteling mag uitbreiden van Raad van State, omwonenden verliezen zaak

Edita Saakian