Verpauperde Kartonnagefabriek gaat eindelijk weg: ‘Je ziet gewoon urinoirs’

De verpauperde Kartonnagefabriek aan de Baerdijk en Rodebrugstraat in Oisterwijk.
De verpauperde Kartonnagefabriek aan de Baerdijk en Rodebrugstraat in Oisterwijk. (Bron: Omroep Tilburg)

De verpauperde Kartonnagefabriek en de leegstaande woningen aan de Baerdijk en Rode Brugstraat worden na twintig jaar dan eindelijk weggehaald. Op die plek komen namelijk 29 nieuwe woningen. Er is een gevarieerd aanbod van appartementen, studio’s en grondgebonden woningen.

Het nieuwe bestemmingsplan voor de verpauperde Kartonnagefabriek in Oisterwijk wordt op 11 april voorgelegd aan de raad. Het gebouw, dat al twintig jaar leegstaat, zal in de toekomst eindelijk worden gesloopt. In plaats daarvan komen er nieuwe woningen, die vallen onder zowel duurdere als sociale huur.

Volgens de gemeente komen er acht rijwoningen, twee studio’s en negentien appartementen. “De appartementen zijn geschikt voor mensen in verschillende fases van het leven. Ook zullen ze bijdragen aan de doorstroming van de woningmarkt.”

Verpauperd

Het gebouw staat al jaren leeg en omwonenden hebben hier al langere tijd hun vraagtekens bij. Ook de gemeente wil veranderingen zien. Er wordt vaak gesproken over de ‘verpaupering’. “Je ziet gewoon urinoirs, doordat het pand zo afgebroken is’’, zegt een van de mensen die in de buurt van de oude fabriek woont.

“Tot op het moment van de sloop van het oude gebouw en start van de nieuwbouw, zullen we ongewenste situaties, zoals onveiligheid, bespreken met de ontwikkelaar. Die moet dan maatregelen nemen’’, vult de woordvoerder van de gemeente aan.

Ontwikkeling  

Door de ontwikkeling van het woningbouwplan wordt de rommelige locatie, omgevormd tot een woonblok met verschillende woningen. ‘’Dat is de reden dat we graag medewerking verlenen aan het nieuwe plan, zodat deze plek een aangenamere uitstraling krijgt.’’

Zodra de vergunning onherroepelijk wordt, kan het pand gesloopt worden. Het terrein is namelijk niet van de gemeente, maar van een ontwikkelaar. Het duurt al lang voordat de gebouwen een metamorfose krijgen, omdat de verschillende partijen het eens moesten worden.

Sportcentrum De Leye staat ook al tien jaar leeg. De sporthal staat tegenover de fabriek en verdwijnt binnenkort ook uit het straatbeeld. Ook dit gebouw stond er lange tijd te verpauperen. Door de komst van de nieuwe woningen staan de inwoners van de buurt een grote metamorfose te wachten.

LEES OOK:
Sportcentrum De Leye in Oisterwijk na 10 jaar eindelijk weg

Eline Smits