Statiegeldjagers worden rijk tijdens carnaval: ‘Makkelijk geld verdienen’

Ook na carnaval worden er flesjes en blikjes verzameld met statiegeld (Foto: Omroep Tilburg).

Het zou zomaar eens kunnen dat er de komende dagen lange rijen staan voor de flessenautomaat in de supermarkt. Tijdens carnaval verzamelden mensen massaal alle achtergelaten flesjes en blikjes met statiegeld. “Het is makkelijk geld verdienen.”

De laatste tekenen van het feest in Kruikenstad zijn nog terug te zien aan de bergen afval in het centrum. Tussen deze bergen zijn statiegeldjagers op zoek naar blikjes en flesjes. De grootste buit is al te zien in de zakken die deze mensen met zich mee slepen. Vooral bierblikjes waren populair.

De blikjes zijn verzameld door een groep daklozen mannen. Een van hen is Marcel. Hij komt uit Polen en laat zijn volle tassen zien. “Tijdens carnaval is het gek. Het is heel makkelijk om zo voor een paar tientjes aan geld op te rapen. Ik heb er nu al vier.”

Tekst gaat door onder de afbeelding

Statiegeld verzamelen in Tilburg
Een van de zakken zat al vol met bierblikjes (Foto: Omroep Tilburg).

In Tilburg kocht je een biertje voor één Kruikenmunt, die 3,50 euro kostte. Het feestende publiek kocht ook regelmatig bier bij de supermarkt, waar de prijs veel lager ligt. Het gevolg? Al die blikjes komen terecht op straat, waardoor mensen deze voor het statiegeld weer oprapen. “Weet je wat ons record van één dag carnaval is?”, zegt een andere dakloze man. “Twee man hadden 314 euro aan statiegeld. Ik heb het bonnetje zelf gezien.”

Hardcups verzamelen

In de eerste instantie was dit groepje mannen ook de hardcups aan het verzamelen. Vorig jaar kon je die nog inleveren voor statiegeld. Dit jaar betaalde je alleen een milieubijdrage van vijftig cent, die je niet meer terug kon krijgen. “We hadden honderden van deze cups verzameld, maar nu worden ze niet meer aangenomen.”

LEES OOK:
Primeur in Tilburg: horeca introduceert ‘Tilly’ met carnaval

Angela Weisz