Primeur in Tilburg: horeca introduceert ‘Tilly’ met carnaval

Eerder waren hardcups al verplicht in Den Bosch (foto: Omroep Brabant \Megan Hanegraaf).

Afgelopen jaar maakten de Tilburgse carnavalsvierders voor het eerst kennis met hardcups. De gemeente financierde het geheel, maar – zoals vaker met dingen die voor het eerst zo zijn – zaten er haken en ogen aan. Zo was er in de hele binnenstad maar één inleverpunt, waar je je statiegeld terug kon krijgen. Daar is wat op bedacht, want je kunt je beker dit jaar bij ieder café inleveren.

Geschreven door Iris Nijssen en Sita Kengen

Wanneer je dit doet tijdens carnaval, krijg je een zogeheten ‘Tilly’. Met deze munt kun je in elk café in de binnenstad een nieuwe beker krijgen. Als je de munt bewaart, kun je hem zelfs gebruiken bij andere openbare evenementen in de stad. Op deze manier probeert de horeca de binnenstadsbezoekers tegemoet te komen. Vorig jaar was er slechts één inleverpunt voor statiegeld in de Heuvelstraat, waar veel onvrede over was. 

Voor de horeca is de hardcup niet het meest gunstig, want de plastic wegwerpbeker was goedkoper en hoeft niet te worden afgewassen. Ook regelt de horeca de financiering dit jaar zelf, al is de investering nu minder groot. De hardcups die vorig jaar zijn ingekocht, kunnen ook deze carnaval weer gebruikt worden.

De hardcups zorgen voor een stuk minder afval, maar niet al het afval verdwijnt van straat. Veel mensen nemen zelf drank mee naar de binnenstad en deze verpakkingen gooien ze alsnog weg. Alex Boonmann, pleinwacht van het Piusplein en ondernemer, hoopt dat mensen de hardcup steeds meer als een glas gaan zien. “Die gooi je ook niet zomaar weg. Als dat zover is, hoop ik dat er helemaal geen milieubijdrage meer nodig is.” Wellicht kan het gebruik van de ‘Tilly’ tijdens carnaval hiermee helpen.

LEES OOK:
Tilburgse horeca ziet haken en ogen aan verplichte komst hardcups

Omroep Tilburg