Let’s Talk: BLM geen strijd van zwart tegen wit

Tijdens Let’s Talk! deelden tientallen jongeren in het kader van de Summer Academy verhalen en ervaringen over Black Lives Matter (BLM) in een open setting. Belangrijkste doel van de jongeren is om elkaar beter te begrijpen en samen sterker te worden.
Mandela Wee Wee (l, roze shirt) en Wensly Franciso (r, blauw shirt) in actie met de jongeren | Foto: Melissa van Venrooij

TILBURG – Op donderdag 20 augustus gingen Tilburgse jongeren in het kader van de ‘Summer Academy’ van R-Newt in gesprek met acteur Mandela Wee Wee en documentairemaker Wensly Francisco over Black Lives Matter. Tijdens Let’s Talk deelden tientallen jongeren er toen verhalen en ervaringen over Black Lives Matter (BLM) in een open setting. Belangrijkste doel van de jongeren is om elkaar beter te begrijpen en samen sterker te worden.

“Black Lives Matter is een ‘spannend’ onderwerp. Persoonlijk en confronterend. We proberen het veilig, behapbaar en invoelbaar te maken voor jongeren. Het gaat niet om schuld, schaamte of wraak, maar om echte kansen voor iedereen, dus ook voor mensen die systematisch op afstand worden gehouden”, aldus Wee Wee over het onderwerp van deze Let’s Talk BLM.

Divers publiek

Het diverse publiek luistert geboeid. Onder hen een groot deel jongeren van 12 tot 18 jaar, zwart en wit, hoog- en laagopgeleid. De middag start dan met een spoken word van Shevani, waarin zij op ritmische wijze afrekent met de vooroordelen waar zij mee te maken heeft. Zeker de jongeren tasten in het begin nog de veiligheid in de groep af; wat kan ik hier nou wel en niet zeggen?

Safe space

Documentairemaker Francisco creëert snel een veilige, realistische setting door de wachtrij van een discotheek na te spelen met jongeren. Elke keer worden een paar jongeren om onduidelijke redenen geweigerd. Terwijl er na de derde keer iets lijkt te breken in sommige jongeren. Francisco: “Elke keer denk je: ‘Als ik dit beter doe en mezelf beter aanpas, dan kom ik er wel in. Andere jongens komen toch ook binnen?’ Toch blijft er een knagend gevoel. Het ligt niet aan jou, en het is zo moeilijk je hiertegen uit te spreken. Ook als jij wel binnen mag, want je wilt gewoon op stap met je vrienden.”

Veel vragen  

De jongeren zijn los en vuren dan ook de ene na de andere vraag op elkaar en de gasten af. Van omgaan met familieleden die er heel anders in staan, tot hoe je met elkaar in gesprek blijft. De 11-jarige Haja-Adama vraagt zich af of racisme op de middelbare school erger is. Ze heeft er soms al mee te maken en vindt dat pijnlijk. Francisco en Wee Wee zijn zichtbaar geraakt door haar vraag.

“Het gaat niet om waar je bang voor bent, maar waar je trots op bent”, start Francisco. “Het begint met trots zijn op wie je bent, je roots, je naam”, vervolgt Wee Wee. Haja-Adama wordt gevraagd haar naam steeds opnieuw, iets luider en trotser uit te spreken. En na de vijfde keer is Wee Wee tevreden. “Nu zeg je duidelijk je voor- en achternaam”, aldus de acteur. “Of je nu Amber, JB of Haja-Adama heet, spreek je naam met trots uit. Dat is de basis van wie jij bent!”

Duurzame betrokkenheid

“De bijeenkomst zorgt ervoor dat jongeren elkaar leren begrijpen. In de maatschappij zie je op dit thema vaak echt twee kampen. Eens of oneens, voor of tegen. Die kloof wordt steeds groter. Door het delen van verhalen en ervaringen, leren we elkaar weer begrijpen en verbinden we van mens tot mens”, aldus jongerenwerker Michelle La Vallette over deze Let’s Talk BLM. “Deze bijeenkomst is een succes, we gaan vaker ‘safe spaces’ organiseren over onderwerpen die leven onder jongeren.”

Kees-Luc Simons