Let’s Talk!: jongeren met Mandela Wee Wee in gesprek over Black Lives Matter

Mandela Wee Wee was eerder spreker en een van de organisators van de BLM-demonstratie in Tilburg. “Let’s Talk! BLM richt zich echt op inzoomen op het onderwerp. Elkaar erkennen in je realiteit, meenemen in je verhaal. Om dat met jonge mensen te doen, is heel krachtig.”
De cityring was tijdens de BLM-demonstratie ter hoogte van de schouwburg gevuld met demonstranten | Foto: Omroep Tilburg

TILBURG – Tilburgse jongeren gaan donderdag 20 augustus van 13 tot 16 uur met elkaar in gesprek over Black Lives Matter (BLM) in Stadstheater de Boemel. Het onderwerp leeft enorm in Tilburg, getuige ook de grote demonstratie in de stad. Tijdens Let’s Talk! gaan jongeren van 12 tot 18 jaar in gesprek met acteur Mandela Wee Wee (o.a. bekend van Mocro Maffia) en documentairemaker Wensly Francisco (BNNVARA). Doel is ervaringen uitwisselen en van elkaar leren.

Mandela Wee Wee was eerder spreker en een van de drijvende krachten achter de BLM-demonstratie hier in de stad. “Let’s Talk! BLM richt zich echt op inzoomen op het onderwerp. Elkaar erkennen in je realiteit, meenemen in je verhaal. Om dat met jonge mensen te doen, is heel krachtig.” Wee Wee en Wensly Francisco zorgden voor een heus BLM-kunstwerk in Tilburg in de vorm van een mozaïek van foto’s van de BLM-demonstraties. “Black Lives Matter is niet één demonstratie. We proberen op alle vlakken de samenleving te verbeteren en iedereen gelijke kansen en rechten te geven. Daarom is het ook zo belangrijk dat jonge mensen verhalen over onrecht, racisme en discriminatie uitwisselen”, zegt Wensly.

Safe space voor jongeren

Volgens organisator R-Newt Jongerenwerk vervult Let’s Talk! in een grote behoefte bij jongeren. “Natuurlijk is er de demonstratie geweest, maar een ‘safe space’ waar jongeren samen over BLM kunnen praten is er nog niet. Terwijl het veel met hen doet. De één herkent het in zijn dagelijks leven, terwijl de ander geen idee heeft waar de heftige gevoelens vandaan komen. Deze middag zorgt dat we van elkaars verhaal leren”, vindt jongerenwerker Ruud van Oeveren.

Summer Academy

R-Newt organiseert Let’s Talk! in het kader van de Summer Academy, een programma dat zich deze zomer richt op jongeren van middelbare school. Ruud kijkt uit naar de middag: “Dit is echt een onderwerp dat mij aan het hart gaat. Maar ook een onderwerp waar ik graag in een open, veilige sfeer over praat. Zonder dat ik van alles moet vinden en echt kan leren van de ervaring van anderen. Juist bij zo’n beladen en emotioneel onderwerp als dit, is het heel belangrijk om goed naar elkaar te luisteren en van elkaars wereldbeeld te leren.”

Aanmelden is verplicht

Deelname aan Let’s Talk! BLM is gratis. In verband met corona is er maar plek voor een beperkt aantal mensen. Aanmelden is daarom verplicht via hun site.

Kees-Luc Simons