Geen miscommunicaties meer, dat wil nieuwe winkeliersvereniging Verdiplein

Danny Graf staat links op de foto / Winkeliersvereniging Verdiplein

Het Verdiplein in Tilburg Noord heeft sinds eind juni een winkeliersvereniging. Drie ondernemers sloegen de handen ineen om de problemen tussen de ondernemers onderling, maar ook de gemeente, aan te pakken. “Wij waren er niet van op de hoogte dat het hele Verdiplein wordt aangepakt”, vertelt secretaris Danny Graf. “De ondernemersvereniging werd noodzakelijk.”

Het duurt nog drie tot vijf jaar voordat de eerste werkzaamheden aan het plein starten, maar de plannen voor het nieuwe Verdiplein zijn groots: een compleet nieuw winkelcentrum om de plek veiliger en groener te maken. Volgens de gemeente Tilburg zijn alle ondernemers en bewoners uitgenodigd voor verschillende meedenkmomenten en waren er straatgesprekken, maar volgens Graf was het plan voor hem en de winkeliers een ‘grote shock’. Ook de, ondertussen afgeketste, plannen voor een coffeeshop baarden de ondernemers zorgen.

Niet iedereen spreekt de Nederlandse taal

“Toen hebben we besloten een winkeliersvereniging op te richten om de communicatie tussen de ondernemers en de gemeente te stroomlijnen”, zegt Graf. Die communicatie gaat volgens de secretaris nog wel eens mis omdat er veel verschillende nationaliteiten aanwezig zijn op het Verdiplein en die spreken niet allemaal de Nederlandse taal.

“De berichtgeving van de gemeente wordt niet altijd begrepen en om samen te kunnen werken heeft iedereen die informatie nodig”, legt Graf uit. De winkeliersvereniging kan soms vertalen. “We zijn geen tolken, maar binnen de vereniging worden verschillende talen gesproken, zoals Marokkaans en de Pakistaanse taal. Dat is handig”, zegt Graf, die het multiculturele plein vooral als iets bijzonders ziet.

De gemeente geeft aan hun best te doen om deze ondernemers te bereiken. “Onze ervaring leert dat een fysiek gesprek soms beter werkt dan digitale communicatie of brieven”, stelt zij. Met een collega die de Arabische taal beheerst is de gemeente op het Verdiplein geweest. Ook is duidelijk gemaakt waar deze ondernemers terechtkunnen voor vragen.

Ondernemers dumpen vuilnis

De winkeliersvereniging wil ook aandachtspunten binnen de ondernemers op het plein zelf aanpakken. “Een van die dingen is het overmatig vuilnis dat wordt gedumpt”, geeft Graf als voorbeeld. “Dat is een ergernis van veel ondernemers, maar ze zijn er zelf ook schuldig aan.” Dat is zichtbaar op camerabeelden. “Als je lid bent van de ondernemersvereniging, moet je meedoen. Als je niet voldoet, hebben we meer rechten om iemand aan te spreken.”

De reputatie van het plein mag ook anders, volgens Graf. “Het imago van vroeger is aan het dooretteren, terwijl er al heel veel is veranderd.” Zo wil de gemeente hangjongeren aanpakken na signalen van buurtbewoners. Winkeliers hebben vooral sfeer op het oog. “De etalages zijn niet altijd uitnodigend”, stelt Graf.

Met een WhatsAppgroep, visites en een oogje in het zeil hoopt de winkeliersvereniging de problemen aan te pakken. De eerste vruchten worden al afgeworpen. “Er is nu een aanspreekpunt voor de hele wijk, ingehuurd door de gemeente”, stelt Graf. “Het is positief aan het veranderen.”

LEES OOK:
De winkeliers van de Westermarkt vinden de plannen prachtig, maar leven in onzekerheid: ‘We missen communicatie’

Manoek Lambregts