Opvallend genoeg draaide het debat maandagavond over de toekomst van Tilburg Noord nauwelijks om deze inhoudelijke vragen. De discussie ging vooral over wat het plan eigenlijk is: een schets van ideeën of een concreet plan waar de raad zich aan moet houden? Bewoners die maandagavond waren gekomen om antwoorden te krijgen, bleven daardoor met meer vragen dan duidelijkheid achter.
“We hebben her hier niet over exacte aantallen of locaties.”
Volgens de wethouders Rik Grashoff en Bas van der Pol is het gebiedsperspectief vooral een richtinggevend document. Dat betekent: een plan dat aangeeft wat er in grote lijnen mogelijk is, maar waar nog niets definitief is vastgelegd. Grashoff probeerde de onrust te sussen: “We hebben het hier niet over exacte aantallen of locaties. Het gaat om de hoofdlijnen. Er komt nog ruimte om over alle details te praten.”
Toch bleven veel raadsleden en bewoners daar sceptisch over. Arne Kramer van GroenLinks was voorzichtig positief: “Het is goed dat er ook aandacht is voor jongeren, ouderen en veilige fietsverbindingen in Tilburg Noord. Maar wij blijven scherp letten op het behoud van bestaand groen. Ontwerp de plannen om de bomen heen.”
Afsluiting Quirijnstoklaan
Andere partijen, zoals de LST, uitten stevige kritiek. Raadslid Perry Janssen:
“Ons college klopt zich op de borst over participatie, toch weten bewoners nog van niets. Alles wordt te veel op een kluitje gezet, en dan heb je straks problemen met parkeren, verkeer en leefbaarheid.”
Een heet hangijzer is de mogelijke afsluiting van het Quirijnstokviaduct voor auto’s, een belangrijke verkeersader in Noord. Verschillende partijen, waaronder de VVD, willen dat hier nog geen beslissing over wordt genomen. Hetzelfde geldt voor de invoering van betaald parkeren. 50PLUS en de CDA gaven aan dat deze maatregelen nu al voor onrust zorgen in de wijk.
Tekst gaat verder onder foto.
“Een hechte gemeenschap bouw je niet met een paar flats.”
Ook het verlies van groen baart veel mensen zorgen. Anne-Miep Vlasveld van de Partij voor de Dieren: “Dit plan is te groot en ingrijpend. We moeten oppassen dat we niet te veel groen kwijtraken. Laat de wijk ook profiteren van moderne oplossingen, zoals groene gevels.”
Voor het CDA, met raadslid Anne Veldhoven, gaat het niet alleen om stenen en asfalt. Ze ziet Tilburg Noord, waar ze zelf woont, worstelen met een gebrek aan balans: “Als je zoveel huizen toevoegt, moet je ook zorgen dat er plekken zijn waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Een hechtere gemeenschap bouw je niet zomaar met een paar flats.”
Onduidelijkheid voor bewoners
De wethouders benadrukten dat ze hun best hebben gedaan om bewoners te betrekken bij het opstellen van het gebiedsperspectief. Maar dat zien veel partijen anders. Lokaal Tilburg vroeg zich hardop af wat er met alle opgehaalde ideeën en zienswijzen is gebeurd. Fractievoorzitter Frans van Aarle: “Er zijn honderden reacties binnengekomen, maar waar zijn die in dit plan terug te zien?”
Ook ONS Tilburg benadrukte dat de buurt behoefte heeft aan duidelijkheid. Linda Oerlemans: “Mensen willen weten wat ze precies kunnen verwachten. Wat betekent dit voor hun buurt? Wat is de tijdlijn? Die informatie is hard nodig.”
Meer communicatie
Veel raadsleden kondigden aan dat ze in de toekomst moties willen indienen om bepaalde punten scherper vast te leggen. Eén ding werd in de raadszaal duidelijk: er moet veel beter gecommuniceerd worden met de wijkbewoners. Die willen weten wat deze plannen voor hen betekenen. En dat is misschien wel het belangrijkste punt dat wethouders Grashoff en Van der Pol uit dit debat kunnen meenemen.
LEES OOK:
Inwoners maken zich zorgen over toekomstplannen Tilburg Noord: ‘Onze groene oase staat op het spel’