Geen knallen meer tijdens jaarwisseling: Lasershows in plaats van vuurwerk

De gemeente heeft besloten om vanaf de jaarwisseling van 2025-2026, over te stappen op digitale lasershows in plaats van vuurwerk. Deze shows zijn namelijk milieuvriendelijker en kunnen vaker gebruikt worden. De gemeente trekt voor het plan 150.000 euro uit.

De gemeente wil met de mindering van vuurwerk en de lasershows ervoor zorgen dat de jaarwisseling zo veilig en milieuvriendelijk verlopen. Daar heeft ze een aantal alternatieven voor bedacht waar overal in Tilburg mensen van kunnen genieten.

Ook wordt het moeilijker gemaakt om vuurwerk te kopen in Tilburg. ‘’Dit helpt het afsteken van vuurwerk door inwoners te verminderen’’, geeft de gemeente aan. Verder geeft de gemeente maximaal 50.000 euro uit aan de horecapleinen in de binnenstad om activiteiten te organiseren op oudejaarsavond en tijdens de jaarwisseling. ‘’De lasershows zorgen voor een gezellige sfeer en zal mensen aantrekken als alternatief voor vuurwerk.’’

Extra geld voor activiteiten

Daarnaast heeft gemeente 100.000 euro ter beschikking voor activiteiten in wijken en dorpen tijdens de jaarwisseling. Elke activiteit kan maximaal 5.000 euro aanvragen. Dit geld wordt gegeven met de bedoeling om ook weer mensen en de gemeenschap een alternatief voor het vuurwerk te bieden.

Voor de komende jaarwisseling van 2024 op 2025 zal ook extra geld nodig zijn. ‘’Hierbij vraagt de gemeente om 296.000 euro bovenop het beschikbare budget dat al staat’’, laat ze weten. De gemeente zal voor de jaarwisselingen vanaf 2025 ook geld beschikbaar moeten stellen. Op die manier kunnen de plannen ieder jaar uitgevoerd worden.

Vuurwerkverbod

Net zoals andere gemeenten had Tilburg bij de jaarwisseling een vuurwerkverbod ingesteld. Dat kwam tot stand nadat er door maar liefst zeven partijen een motie werd ingediend, waarna een meerderheid instemde met het verbod. Hierbij waren het aantal vuurwerkslachtoffers en de milieuschade de belangrijkste onderwerpen. De boete voor het afsteken kon oplopen tot zo’n 250 euro.

Afgelopen jaarwisseling zou er daarom vanuit de gemeente een vuurwerkshow plaatsvinden, die door slecht weer niet door kon gaan. Deze ging de dag erop echter wel door in de Piushaven en het Reeshofpark, waar nog steeds veel mensen op af kwamen.

LEES OOK:
Vuurwerkshows gingen 1 januari door omdat het anders ‘zonde zou zijn van investering’

Eline Smits