Vuurwerkshows gingen 1 januari door omdat het anders ‘zonde zou zijn van investering’

Vuurwerkshow
Foto: Bram Delmee

Waar de harde wind tijdens de jaarwisseling nog roet in het eten gooide, gingen de gemeentelijke vuurwerkshows een dag later wel door. Volgens sommigen een geweldige oplossing, maar voor anderen juist een hard gelag.

Zo ook voor Peggy Cremers, burgerraadslid bij Partij voor de Dieren. Zij uitte haar zorgen tijdens het vragenhalfuurtje in de gemeenteraad. “Het moment van de jaarwisseling werd overladen met de overlast van consumentenvuurwerk, ondanks het afsteekverbod. De dag daarna gingen de vuurwerkshows van de gemeente alsnog door, hoewel dit normaal gesproken een dag is om bij te komen.”

Hiermee doelt het burgerraadslid onder andere op huis- en wilde dieren, die ontregeld raken door al die knallen. “Maar ook voor mensen die zijn gevlucht uit oorlogsgebieden is het verschrikkelijk. Zij herbeleven hun meest angstige momenten. Nu zelfs twee dagen op rij”, stelt het raadslid.

Dubbele overlast

De burgemeester geeft aan dat hij de zorgen begrijpt. “Hoe we het nu hebben gedaan, zorgt inderdaad voor dubbele overlast. Aan de ene kant zijn er particulieren die ondanks het afsteekverbod toch vuurwerk afstaken en de dag erna zijn er de shows van de gemeente.”

Toch staat hij nog altijd achter de keuze om het op deze manier te doen. “De raad heeft in de motie van 22 mei 2023 aangegeven dat ze een andere invulling van de jaarwisseling wilde. Dat hebben we gedaan door middel van de vuurwerkshows. De gemeente investeert vervolgens in zo’n show. Wanneer het dan niet doorgaat, is het geld wel uitgegeven, maar heb je er niets aan. Dat zou zonde zijn van de investering.”

Burgemeester Weterings geeft daarnaast aan dat hij ook veel positieve reacties heeft gekregen op de vuurwerkshows op 1 januari. “Volgens mij waren er ook heel veel mensen die heel blij waren met de vuurwerkshows. We hebben in ieder geval altijd gehandeld binnen de regels die de provincie gesteld heeft.” Daarbij moet de burgemeester wel aangeven dat er geen specifiek onderzoek gedaan is naar de gevolgen voor huisdieren en wilde dieren in de omgeving.

Andere invulling

Niet alleen met vuurwerkshows, maar ook met subsidie voor een aantal andere evenementen in de stad wil de gemeente de jaarwisseling anders invullen. Ook de komende jaren gaat er daarin nog wel het een en ander veranderen. “We kijken naar de mogelijkheden. Misschien kunnen we daarbij wel meer lasers of zelfs drones inzetten. We kunnen dan steeds meer weg van het traditionele vuurwerk.”

Over het niet handhaven van het afsteekverbod op 31 december is de burgemeester resoluut. “De belangrijkste reden dat we het afsteekverbod niet hebben gehandhaafd, is omdat we de capaciteit niet hebben. Het is voor de hulpverleners en politie misschien wel de drukste avond van het jaar.” Er ontbreekt volgens Weterings nog iets. “Het is heel erg lastig om te handhaven als vuurwerk landelijk nog wel mag worden verkocht en afgestoken.”

LEES OOK:
Toch vuurwerk ondanks afsteekverbod, maar verloop wel naar verwachting

Pieter Soethout