Free Palestine March door de Tilburgse binnenstad: ‘Hoe meer mensen, hoe krachtiger onze boodschap’

Free Palestine March
De Free Palestine March begint bij het Pieter Vreedeplein en eindigt bij het Stadhuisplein (Foto: Eva).

Overal in het land worden protesten gehouden om solidariteit te tonen voor de oorlog in Gaza. De Tilburgse Eva, een van de organisatoren, miste dat vooral in haar eigen stad. Daarom vindt de eerste Free Palestine March zondag 26 mei plaats in de binnenstad.

Het protest begint om 14.00 uur op het Pieter Vreedeplein. Dat is het beginpunt van de mars en de plek waar alle deelnemers zich verzamelen. “Op het plein zal een aantal sprekers zijn verhaal doen”, vertelt Eva. Daarna lopen we in een mars door de stad, door de Heuvelstraat richting het Stadhuisplein. Daar gaan we ook eindigen.”

Volgens haar heeft de organisatie zorgvuldig maatregelen getroffen voor de mars. “We hebben een groepje mensen verzameld die willen helpen, waaronder een politiewoordvoerder, een mediawoordvoerder en sfeerbeheerders. Die laatste zorgen ervoor dat iedereen zich veilig voelt, want het is echt een vreedzaam protest. We willen dat er geen agressie wordt getoond.”

Solidariteit met Palestina

De Free Palestine March is bedoeld om solidariteit te tonen met het Palestijnse volk en studenten die zich uitspreken tegen het geweld. “In Gaza zijn sinds 7 oktober al 40.000 mensen vermoord. We protesteren tegen de medeplichtigheid en stilte van onze eigen regering tegenover de genocide die nu plaatsvindt”, legt Eva uit. “Op dit moment zijn er ook protesten bij Tilburg Universiteit, waar studenten een actiekamp hebben opgezet op de campus. Ik vind het goed dat zij eisen dat de universiteit de banden met Israël stopzet. Het geeft me vertrouwen in de mensheid, dat mensen opstaan om hun stem te laten horen.”

Voor de organisatie is een veilige omgeving tijdens de mars een van de belangrijkste aandachtspunten. “We willen dat mensen zich veilig genoeg voelen om erbij te zijn. Hoe meer mensen zondag aanwezig zijn, hoe beter onze boodschap wordt overgedragen. We willen echt benadrukken dat het een vreedzaam protest is.”

Veilige omgeving

Eva hoopt dat iedereen die zich betrokken voelt, zich ook geroepen voelt om mee te doen met de Free Palestine March. “Ik wil graag dat mensen weten dat we alles doen om het veilig te houden. Onze oproep wordt veel gedeeld, maar het is altijd even afwachten hoe ver het bericht zal spreiden. Hoe meer mensen zondag naar het Pieter Vreedeplein komen, hoe krachtiger onze boodschap zal zijn.”

LEES OOK:
Pro-palestijnse demonstranten gaan campus Tilburg Universiteit bezetten

Angela Weisz