Nog steeds veel drugsafvaldumpingen in de regio

Foto: SQ Vision.

In het nationale overzicht van drugslocaties voor 2023, dat de politie op dinsdag 21 mei presenteerde, blijkt dat het aantal dumpingen van drugsafval opnieuw is toegenomen. In 2022 waren er nog 151 gevallen, terwijl dit aantal in 2023 is gestegen naar 191. De meeste dumpingen vonden dit jaar weer plaats in Noord-Brabant.

Staatsbosbeheer constateert dat drugsafvaldumpingen zich steeds verder over het land verspreiden. Waar dit probleem eerder voornamelijk in het zuiden van Nederland voorkwam, worden nu ook andere provincies steeds vaker geconfronteerd met grote hoeveelheden gedumpt drugsafval. Dit meldt een woordvoerster van Staatsbosbeheer naar aanleiding van nieuwe politiecijfers.

Gilze en Rijen

In omgeving Gilze en Rijen waren in het jaar 2023, het jaar van het rapport, ook al 2 gevallen van drugsafvaldumpingen. Floris Hoefakker is boswachter in die omgeving. “Eén van deze gevallen was in Gilze op de Nieuwe Maastrichtsebaan bij het AZC in de buurt. Iemand reed erlangs en zag dat het water op de dump locatie roodkleurde.”

Volgens Hoefakker bleek het om een vloeistofdump te gaan. “Dan komen er veel instanties bij kijken. Wij dan uiteraard, maar ook brandweer, Staatsbosbeheer, omgevingsdienst en een externe partij het afval opruimt, voeren taken uit op een locatie van een dump.”  Hoefakker meldt dat de vloeistof gelukkig op tijd kon worden aangepakt en daardoor de schade aan de natuur minimaal was. “Wel is het totale kostenplaatje rond de €150.000,-. Dit is een behoorlijk bedrag voor een dump.”

Planten en bomen hebben het zwaar

“De chemische stoffen sijpelen diep weg in de grond”, zegt de woordvoerster van Staatsbosbeheer. “Op de korte termijn merken we dat planten en bomen het zwaar hebben of zelfs afsterven. Wat het betekent voor de natuur op de langere termijn is nog niet bekend.”

Wanneer er drugsafval is gedumpt net als in Gilze, krijgt Staatsbosbeheer een vergoeding voor de schoonmaakkosten. Maar deze vergoedingen zijn vaak niet voldoende om alle kosten te dekken. De organisatie blijft hierdoor met financiële tekorten zitten, wat het moeilijk maakt om de natuurgebieden volledig te herstellen.

LEES OOK:
Horeca is klaar met drugsgebruik: ‘Combinatie met alcohol gevaarlijk’

Tristan Kans