Elke maand gaat Partij voor de Dieren 400 koeien herdenken bij Vion

De actiegroep bij Vion toen het gedenkteken er nog wel stond.

De Partij voor de Dieren gaat voor de tweede keer demonstreren bij slachthuis Vion, aan de Enschotsestraat in Tilburg. Zaterdag gaan ze een gedenkteken onthullen ter nagedachtenis aan de 400 koeien die dagelijks in de slachterij van Vion het leven laten.

Statenlid Nikky Hamerslag zal bij Vion de aanwezigen toespreken en een nieuw gedenkteken onthullen. Partij voor de Dieren is vastbesloten en kondigt aan dat ze voortaan elke eerste zaterdag van de maand om 10.00 uur een herdenkingsprotest zullen houden.

Vorig gedenkteken weggehaald

Op 1 juni werd het eerste gedenkteken onthuld, maar binnen een paar uur was het al verdwenen. “Gelukkig heeft de gemeente ons opnieuw toestemming gegeven om hier een nieuw gedenkteken te plaatsen”, zegt coördinator Roderick Spierings. “De politie onderzoekt nog steeds de diefstal van het vorige gedenkteken. We hopen dat het nieuwe deze keer blijft staan en niet weer verdwijnt of beschadigd raakt.”

De werkgroep van de Partij voor de Dieren Tilburg begrijpt niet waarom een stad die zich zo inzet voor milieu en klimaat ruimte biedt aan een grote vervuiler zoals Vion. Ze willen de aandacht vestigen op de ongeveer 400 koeien die dagelijks vroegtijdig worden geslacht in Tilburg.

Idealistisch

Ze roepen de gemeente op om te overwegen hoelang slachterij Vion nog binnen de stadsgrenzen kan blijven. Ze benadrukken dat Tilburg streeft naar een veilige, aantrekkelijke en gezonde leefomgeving voor iedereen, en dat Vion daar niet in past. Anne-Miep Vlasveld, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, zegt: “Wat we het liefst zouden willen, ook al is het misschien idealistisch, is dat de slachterij gewoon stopt. Vooral omdat er dan zo weinig rundvlees wordt gegeten dat het niet meer nodig is.”

LEES OOK:
Hartelust doodde 177 apen en nu eisen demonstranten sluiting van laatste apenhandelaar in Nederland
Niet genoeg opvangplekken in Tilburg voor gewonde dieren, vindt PVDD

Edita Saakian