Niet genoeg opvangplekken in Tilburg voor gewonde dieren, vindt PVDD

Door corona is het een enorm moeilijk jaar geweest voor Dierenpark de Oliemeulen. Tijdens de lockdown mogen er geen gasten ontvangen worden en komen er geen inkomsten meer binnen. Maar de dieren hebben ook nu voeding en verzorging nodig.
Dierenpark De Oliemeulen in Tilburg | Archieffoto Omroep Tilburg

Raadslid Pam Wijnans van de Partij voor de Dieren wil dat de gemeente zorgt voor meer opvangplekken voor gewonde dieren. Volgens Wijnans is er bij de bestaande opvangplekken weinig capaciteit. “Burgers hebben een wettelijke zorgplicht voor gewonde dieren, maar zo kunnen ze nergens terecht.”

Wijnans kwam het probleem op het spoor doordat eerder deze maand een Tilburger een gewonde fazant naar de opvang in de Reeshof wilde brengen. Ten eerste bleken er geen medewerkers aan het werk en waren de speciale opvangplekken, waar gewonde dieren kunnen worden achtergelaten, allemaal bezet.

Vogelgriep en lenteseizoen
Volgens het raadslid kon na uren een dierenambulance uit een andere regio komen om het gewonde dier op te halen. Het capaciteitstekort bij opvangplekken komt voor een deel door vogelgriep en het lenteseizoen, dat voor veel pasgeboren vogels zorgt. Hierdoor zijn er in Tilburg niet genoeg plekken om gewonde dieren te laten herstellen.

Bij dierenpark de Oliemeulen, waar hetzelfde probleem speelt, spelen hoge kosten een rol. Het park vangt exotische dieren op in een quarantaine ruimte, maar er is geen plek voor nog meer dieren. Hierdoor moeten ze misschien stoppen met opvangen.

Volgens Wijnans moet de gemeente met oplossingen komen. Ze stelde namens de Partij voor de Dieren vragen aan het college. “Mensen zijn volgens de Wet natuurbescherming verplicht om zorg te verlenen aan gewonde dieren. Burgers kunnen nu niet aan deze zorgplicht voldoen, omdat de dieren nergens naartoe kunnen. De gemeente moet dit goed regelen.”

Financiële keuzes
De Tilburger die de gewonde fazant wilde helpen, moest een paar uur wachten voor de komst van de dierenambulance. Dat komt onder andere doordat de ambulance door drukte keuzes moet maken en soms moet beslissen om helemaal niet te komen. Dat ligt volgens Wijnans ook aan de financiële keuzes van de gemeente. “Als wij in Tilburg de zorgplicht voor gewonde dieren serieus nemen, maak je daar de middelen voor vrij die nodig zijn. Zo simpel is het.”

Edita Saakian