Een onvergetelijk weekend voor Were Di tijdens de Special Olympics

special olympics
Het G-hockey bij Were Di was één groot feest (Foto: Hanneke de Bres).

Afgelopen weekend vonden de Special Olympics Nationale Spelen plaats in Breda en Tilburg. Were Di had de eer om het G-hockey in Tilburg te hosten. Coördinator Hanneke de Bres blikt terug op een bijzonder weekend: “Het was overweldigend, maar echt fantastisch. We kunnen allemaal een voorbeeld nemen aan de sporters die er waren.”

Meer dan 3000 deelnemers deden mee aan twintig verschillende sporten. Were Di mocht maar liefst 450 sporters en begeleiders uit vier verschillende landen verwelkomen. Deelnemers uit Nederland, Bulgarije, Tsjechië en Engeland hebben twee dagen lang bij de club gehockeyd, vertelt Hanneke. De sfeer zat er afgelopen weekend goed in. “Er waren overal blije gezichten, muziek tijdens de lunch en sporters die zelfs op de tafels dansten. Het was echt te gek.”

Drukke taak

Als coördinator had Hanneke samen met haar collega’s een druk weekend. Van mensen helpen bij praktische zaken zoals glutenvrije lunches tot aan prijsuitreikingen na afloop van de wedstrijden. De voorbereidingen voor de Special Olympics begonnen pas in november, wat kort dag was voor zo’n groot evenement.

“Normaal krijg je twee jaar van tevoren te horen dat je als club zo’n groot toernooi gaat hosten”, vertelt Hanneke. “Wij wisten het pas sinds een aantal maanden geleden, omdat andere hockeyclubs zich hadden teruggetrokken. Uiteindelijk hebben we gelukkig alles goed kunnen regelen mede dankzij onze vrijwilligers. Het was geweldig om te zien hoe alles samenkwam na al die voorbereiding.”

Intensief weekend

Het was voor Hanneke de eerste keer dat ze een sportevenement organiseerde voor de Special Olympics, maar ze zou het zó weer doen. “Het was geweldig om te zien hoe de sporters, ongeacht afkomst, leeftijd of plaatsing, respectvol met elkaar omgingen. Ze krijgen de kans om te doen wat ze leuk vinden en om hun sport uit te oefenen met mensen die dezelfde uitdagingen kennen. Dat is heel bijzonder.”

Het weekend was intensief, zowel voor de organisatie als de sporters. Het eigen hockeyteam van Were Di kon op zondagmiddag de laatste wedstrijden niet meer spelen omdat ze echt te moe waren. “Na zoveel indrukken en activiteiten was de koek op. Ik snap dat wel, met al het reizen, wachten en sporten.” Ook Hanneke is moe, maar het weekend liet haar achter met een voldaan gevoel. “Ik ben iedereen zo dankbaar, het was een prachtig weekend. Ik had het voor geen goud willen missen.”

LEES OOK:
Tilburg maakt zich klaar voor de Special Olympics Nationale Spelen

Angela Weisz