Tilburg maakt zich klaar voor de Special Olympics Nationale Spelen

special olympics nationale spelen
Foto: Special Olympics Nationale Spelen

De Special Olympics Nationale Spelen komen eraan en dit jaar hebben Tilburg en Breda de eer om dit bijzondere evenement te hosten. Meer dan 3000 sporters en coaches doen mee en zullen in maar liefst 20 verschillende disciplines de sportieve strijd met elkaar aan gaan.

Van 14 tot en met 16 juni vinden de Special Olympics Nationale Spelen plaats, het grootste multi-sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland. Het evenement wordt tweejaarlijks gehouden en Tilburg is dit jaar één van de twee steden die het mag organiseren. Volgens wethouder Maarten van Asten (Sport) is het een grote eer voor de stad. “Het is een groot evenement dat heel erg goed bij ons past. Wij vinden inclusie, gezondheid en sport & bewegen heel erg belangrijk.” Hij geeft aan dat de stad op allerlei manieren probeert sport en bewegen voor iedereen toegankelijk te maken, omdat dit niet alleen bijdraagt aan persoonlijke, maar ook aan sociale ontwikkeling.

Openingsceremonie in Breda

De openingsceremonie wordt gehouden in het Breepark in Breda. Zo’n 10.000 bezoekers kunnen daar genieten van een uitgebreid programma vol muziek en entertainment. Een fakkel zal vanuit Hengelo naar het park gedragen worden. Tilburg en Breda gaan elk tien sportdisciplines hosten. In Tilburg staan bowling, golf, handbal, hockey, korfbal, open water zwemmen, paardrijden, voetbal en wielrennen op de planning. Elk toernooi wordt afgesloten met een medaille-uitreiking en een sluitingsceremonie.

Meer dan 3000 sporters en coaches

De Special Olympics Nationale Spelen worden in meer dan 170 landen georganiseerd, waaronder Nederland. Voor de editie van dit jaar hebben meer dan drieduizend sporters en coaches zich ingeschreven. Daarnaast is er ook een record verbroken: meer dan 2000 mensen zullen overnachten in Safaripark Beekse Bergen. “Het is een eer om dit samen met Breda te mogen organiseren”, vertelt Van Asten. “Als gemeenten willen we niet concurreren maar juist samenwerken om de impact te vergroten. We laten zien dat er voor iedereen mogelijkheden zijn om te genieten van sport.”

Lachende gezichten

De wethouder zal dit weekend zoveel mogelijk sporters aanmoedigen en genieten van de sfeer. “Ik kijk het meest uit naar al die lachende gezichten van de sporters en de mensen eromheen. Er is toch niets mooiers dan samen genieten van een spannende wedstrijd waarbij je ziet dat mensen plezier hebben? Als wethouder Sport én Evenementen vind ik dat het allermooiste wat er is.”

LEES OOK:
Jubilerende G-Sportweekend viert 30-jarig bestaan tijdens zomereditie

Angela Weisz