Donaties voor daklozen:“Al zijn het een paar blije mensen, dan zijn we tevreden”

Foto: Maaike Zijlmans

Luuk en Maaike Zijlmans uit Berkel- Enschot organiseren dit jaar een inzamelingsactie voor daklozen. Ze streven ernaar om de daklozen tijdens de kerstdagen iets speciaals aan te bieden. Zaterdag delen ze 22 pakketten uit.

De moeder van Luuk, Maaike, was de inspiratiebron voor dit idee. Zij zette zich de afgelopen twee jaar tijdens de kerstdagen ook in voor anderen en doen het dit jaar samen. “Het is heel fijn om iets in deze tijd te doen wat warmte brengt. Eigenlijk altijd natuurlijk, maar zeker in deze koude tijden. Daklozen hebben bij ons dit jaar de aandacht, omdat ze letterlijk in de kou zitten.”

In Tilburg zijn er jaarlijks honderden mensen die dakloos zijn en aankloppen bij een stichting of opvang. Omdat dit aantal stijgt, is er niet voor iedereen plek. Dit betekent dat deze mensen, ook in de winter, soms buiten hun dagen moeten doorbrengen.

Donaties
Op de oprit van het huis van Luuk en Maaike is een kastje neergezet. Zo konden mensen geld of andere donaties schenken. “Van het geld konden we weer spullen kopen om in de pakketten te stoppen. Er zijn een aantal flyers verspreid waardoor mensen van de actie wisten. We waren heel verrast dat er zoveel is gedoneerd, zelfs studenten hebben deze moeite genomen. Van veel mensen weten we niet wie het zijn, maar we zijn heel dankbaar.”  

Fietstocht
Moeder en zoon stappen zaterdag op de fiets en rijden langs verschillende plekken in Tilburg. “We hebben een fietskar gekocht waarmee we de hele dag pakketten kunnen rondbrengen. In Tilburg kennen we wel de plekken waar vaak daklozen zijn, dus vooral daar zullen we een kijkje nemen.”

De pakketten die worden afgegeven, staan zo goed als klaar. “We hebben tot nu toe 22 tassen met verschillende producten: fleecedekens, sjaals, handschoenen, maar ook verzorgingsproducten en eten. Het pakket is niet het enige wat ze zullen krijgen, want er wordt ook zelfgemaakte soep aangeboden en we houden een gezellig praatje als mensen daar behoefte aan hebben.”

Luna Kaleas