Veiligheid voorop: Politie scherpt toezicht aan voor vuurwerkvrij oud en nieuw in Tilburg

(Foto: Politie).

In de aanloop naar en tijdens oud en nieuw gaat de politie extra alert zijn op het naleven van het vuurwerkverbod in Tilburg. “Het verbod is bedoeld om de veiligheid te vergroten en overlast te verminderen.”

In mei stemde een ruime meerderheid van de Tilburgse gemeenteraad in met een vuurwerkverbod tijdens oud en nieuw. Het geldt voor de gehele gemeente Tilburg. Dit is dus inclusief de dorpen Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel.  Licht vuurwerk zoals sterretjes, trektouwtjes en knettermatjes mag met de jaarwisseling wel worden afgestoken. Dit vuurwerk mag iedereen die ouder is dan 12 jaar het hele jaar door kopen en afsteken.

Vergroten van de veiligheid
Het vuurwerkverbod in Tilburg is een noodzakelijke maatregel volgens de politiewoordvoerder. “Vuurwerk is de afgelopen jaren steeds gevaarlijker geworden, niet alleen door de explosieve kracht, maar ook worden hulpverleners en handhavers er elk jaar mee belaagd”, legt de woordvoerder uit. Het verbod biedt volgens de politie duidelijkheid en vergemakkelijkt handhaving tijdens oud en nieuw.

Hoewel de politie zich bewust is van mogelijke weerstand tegen het vuurwerkverbod, benadrukt de woordvoerder dat het in het belang van de samenleving is. “Het verbod is bedoeld om de veiligheid te vergroten en overlast te verminderen”, legt de woordvoerder uit.

Opsporing
Het handhaven van het verbod zal geen makkelijke klus zijn. Tilburgers kunnen meldingen maken van vuurwerkoverlast via de Fixi-app: “Dan wordt gekeken of er handhavers van de gemeente op af kunnen gaan of agenten. Dit kan uiteraard niet bij alle meldingen. Vaak is het natuurlijk ook zo dat je een knal hoort en voordat er iemand bij kan zijn, de afstekers allang weg zijn gevlucht.”

Daarom ligt de focus voor de politie niet alleen op de jaarwisseling. “Het hele jaar door zijn we bezig met het opsporen van illegaal vuurwerk”, aldus de woordvoerder. Zo zijn eerder dit jaar opslaglocaties met verboden vuurwerk gevonden.

Als een agent iemand betrapt op het afsteken van vuurwerk, zal het vervolg afhangen van de situatie. Het in beslag nemen van vuurwerk en het opmaken van een proces-verbaal behoren tot de mogelijkheden. Voor jongeren bestaat de kans op doorverwijzing naar Halt, ‘waar ze geconfronteerd worden met de consequenties van hun gedrag.’

De politie roept Tilburgers op om verdachte situaties te melden. Via de Fixi-app kan een melding gemaakt worden van vermoedelijke opslag of handel in illegaal vuurwerk.

LEES OOK:
Vuurwerkverbod komt er in Tilburg, ook al is het niet te handhaven
Toch vuurwerk afsteken dit jaar? Zo hoog is de boete
Zwaar vuurwerk gevonden in schuur van woning, onder andere cobra’s

Edita Saakian