Deurbelcamera’s in Tilburg: ‘Buurman weet wanneer ik thuis ben’

Ter illustratie van deurbelcamera's
Ter illustratie van een deurbelcamera (Bron: Pexels / Krampus Production)

Je ziet ze steeds vaker: deurbelcamera’s. Ook wanneer je even niet thuis bent, weet je precies wie er voor je deur staat. Maar, als je hem niet goed hebt opgehangen, kun je ook zien wie er langs loopt. En dat is precies het probleem. Mag dat eigenlijk wel? Dat is precies van Jort Molenaar van D66 zich ook afvroeg.

Volgens Molenaar kreeg de partij een aantal signalen van Tilburgse inwoners, die zich afvroegen of er regels waren over beelden van de deurbelcamera’s. “Er zijn meldingen van inwoners met een onveilig gevoel, doordat er camera’s op ze gericht staan als ze het huis verlaten”, aldus het partijlid. “Een Tilburger vertelde ons dat de deurbelcamera van zijn buurman constant afgaat als hij thuiskomt of zelf de deur uit gaat. Zijn buurman weet dus altijd of hij thuis is en hij wordt een aantal keer per dag zomaar gefilmd.”

Iedereen op beeld

Volgens het D66-raadslid zullen de inwoners die vaak een rondje door de wijk lopen het vaakste worden gefilmd. ‘’Maar in de praktijk zullen er van bijna iedereen beelden zijn gemaakt door deurbelcamera’s’’. De beelden worden vervolgens ook opgeslagen en daar zit weer een risico bij. Hier komen namelijk ook weer regels bij kijken voor hoelang je dit soort camerabeelden mag bewaren. ‘’Deze worden niet altijd nageleefd. Je moet hier bij veel deurbelcamera’s zelf aan de slag gaan om ervoor te zorgen dat de beelden na achtentwintig dagen worden verwijderd’’, aldus Molenaar.

Het probleem speelt volgens Molenaar al langer , maar het is wel erger geworden sinds de deurbelcamera’s een stuk goedkoper werden. ‘’De regels zullen vast niet voor iedereen super duidelijk zijn, maar er wordt ook zeer beperkt op gehandhaafd. Hierdoor wordt wel vaak de privacy geschonden van voetgangers die over straat lopen.’’

Regels voor deurbelcamera’s

Maar wat zijn die regels dan precies? Je mag de openbare weg niet filmen en ook je buren mogen niet op beeld. Daarnaast moet de deurbel zichtbaar aangegeven zijn. Als de gefilmde personen de beelden willen bekijken, hebben ze hier recht op. De videobeelden mogen niet zonder toestemming gedeeld worden met anderen, met uitzondering van de politie.

Het schenden van privacy is strafbaar onder de algemene verordening gegevensbescherming. Volgens Molenaar is het bedrag van zo’n boete voor een overtreding met een deurbelcamera niet helemaal duidelijk. ‘’Dat zegt misschien ook iets over hoe vaak zo’n boete wordt geschreven, of wat de afschrikkende werking is van de regels.”

Eline Smits