IVN Tilburg herdenkt overlijden van Henk Kuiper

Tien jaar geleden overleed Henk Kuiper. Hij was van groot belang voor het Steunpunt Bomen van IVN Tilburg en daarom is er een speciale fietstocht georganiseerd.

Kees van Ham van IVN Tilburg beschrijft Kuiper als een duizendpoot. “Henk was stadsbioloog, bomenkenner, Lindebeschermer, milieuactivist avant la lettre. Ook schreef hij in een vouwblad over de Tilburgse lindeboom. Hij was een inspirerend voorbeeld.”

Kuiper was ook een schrijver. Zo heeft hij in het boek ‘Tilburg daar leeft meer dan je denkt’ een inventarisatie gemaakt van monumentale private bomen. Daarnaast maakte hij talrijke verhalen voor IVN Tilburg.

Fietstocht

Om hem te eren is er een speciale Henk Kuiper Fietstocht georganiseerd. Op woensdag 27 maart en vrijdag 29 maart ging een groep van ruim 40 mensen een speciale route door Tilburg fietsen. Zo werd er langs het Wilhelminapark, Stekelenburgplein, St. Jozefstraat en Ambrosiushof gefietst. “In het Ambrosiushof heeft Henk een boom geplant, die hij opkweekte uit een wortelrestant van de Linde. De boom stond ooit op de Heuvel. Inmiddels is de Linde zo’n 12 meter hoog en vijfstammig.”

“De verschillende stops herinnerden allen aan zijn grote rol in het onder de aandacht brengen en beschermen van Tilburgse stadnatuur en de bomen in het bijzonder”, vertelt Van Ham. Gedurende de fietstocht zijn persoonlijke herinneringen gedeeld en werd er een gedicht voorgedragen.

Vanessa Spaanderman