Tilburgse Deniz (31) kijkt met dubbel gevoel naar wedstrijd Nederland – Turkije

Nederland neemt het op tegen Turkije in de kwartfinale van het EK in Duitsland. Zaterdag is het zover en ook Tilburger Deniz Mete zal de wedstrijd op de voet volgen. Door zijn sportieve verleden, waarbij hij uitkwam voor oranje, en zijn Turkse roots, zit hij er naar eigen zeggen midden in. Toch weet Deniz stiekem heel goed voor wie hij harder juicht dit weekend.

Naast zijn liefde voor ijshockey, heeft hij ook een grote passie voor voetbal, vooral nu Nederland en Turkije het tegen elkaar opnemen in het EK. “Mijn tijd bij Tilburg Trappers en de jeugdteams heeft mijn kijk op sport en teamwork enorm verrijkt”, begint Deniz.

“Ik heb één WK onder 18 en twee WK’s onder 20 gespeeld voor Nederland. Dat was een logische keuze, aangezien ik in Nederland ben geboren en hier het grootste gedeelte van mijn leven heb gewoond.” Ondanks zijn Turkse achtergrond heeft Deniz altijd voor Nederland gespeeld. “Nederland ligt qua niveau een stuk hoger dan Turkije. Een moeilijke keuze tussen beide heb ik dus nooit echt hoeven maken.”

“Ik juich net zo hard voor Nederland als voor Turkije tijdens het toernooi.”

Deniz is een echte sportliefhebber. “Sport überhaupt, ik volg alles wel een beetje,” zegt hij enthousiast. Maar als het gaat om de EK-wedstrijd tussen Nederland en Turkije, is er sprake van dubbele gevoelens. “Mijn ouders hebben me opgevoed met normen en waarden vanuit de Turkse cultuur, maar ik voel ook een sterke band met Nederland. Ik juich net zo hard voor Nederland als voor Turkije tijdens het toernooi. “

Zijn verwachtingen voor de wedstrijd op zaterdag zijn hoog. “Stiekem hoop ik dat Turkije wint, maar ik ben ook blij als Nederland wint. Het maakt de wedstrijd spannender voor mij. Die lichte voorkeur voor Turkije komt voort uit een soort ‘oer gevoel’. Turkije blijft het land waar mijn ouders en veel familie vandaan komen.”

“Toen belde nota bene een Nederlandse vriend aan om te vragen of we nog gingen toeteren.”

De Turkse fans staan erom bekend de straat op te trekken na een overwinning en tot soms diep in de nacht te toeteren. “De vorige wedstrijd lag ik gewoon op de bank zonder plannen. Ook al ben ik er meestal wel bij. Toen belde nota bene een Nederlandse vriend aan om te vragen of we nog gingen toeteren”, vertelt Deniz lachend. “In Turkije vieren we samen en uitbundiger, in Nederland doen we het meer in eigen huis. Het is onderdeel van de cultuur geworden, een blijk van trots.”

Deniz maakt zich geen zorgen over mogelijke onrust na de wedstrijd. “Het hangt af van mensen met gezond verstand. Tot nu toe is alles vredig verlopen. Het is aan ons allemaal, wie er ook wint of verliest.” Hij kijkt uit naar de wedstrijd en hoopt op een spannende en sportieve ontmoeting. “Laten we hopen dat het een mooie wedstrijd wordt”, sluit hij af.

LEES OOK:
Dahliahof kleurt oranje voor Nederland in het EK

Tristan Kans