Daniëlle is jonge ambtenaar van het jaar 2024

Doordat ze de titel wint mag ze een opleidingscheque in ontvangst nemen. Foto: gemeente Tilburg.

Daniëlle heeft de titel ‘Jonge Ambtenaar van het Jaar 2024’ donderdagavond in ontvangst mogen nemen. Deze uitreiking was niet zonder toeters of bellen. Samen met collega’s stapte ze donderdagavond in een busje om naar de hoofdstad af te reizen voor de feestavond. Elke kandidaat kreeg een klein interview, maar het was Daniëlle die de titel in ontvangst mocht nemen. Haar eerste woorden bij de ontvangstspeech: “Het is uniek dat een boa een prijs heeft gewonnen”.

Hoewel ze de beste jonge ambtenaar is, droomde Daniëlle niet van jongs af aan over boa worden. “Ik ben er eigenlijk zo ingerold”. Spijt van haar keuze heeft ze echter niet. “Ik vind het leuk dat ik iets voor mensen kan betekenen”. Dit kan doordat ze in connectie met de wijk staat. Zo’n connectie komt niet aanwaaien. “Dat vertrouwen krijg je echt niet zomaar van mensen, want daar heeft ze veel tijd in moeten investeren.”

“Het is fijn om met bewoners in contact te staan en een luisterend oor te zijn”

Politiewerk staat dan ook totaal niet op haar to do list. “De wijkagenten van de politie zijn zo druk dat ze minimaal de tijd krijgen om de wijk in te gaan. Als boa krijgen we juist vol de tijd in een wijk”. Bij de uren die je in zo’n wijk maakt, komen de mooie dingen van het vak kijken. “Ik kan heel erg genieten als ik langs bewoners ga om gewoon even gezellig te vragen hoe het gaat. Of om af en toe even langs mensen te gaan die eenzaam zijn en even een koffietje met hen te drinken. Het is fijn om met bewoners in contact te staan en een luisterend oor te zijn.”

“Ik denk dat we als boa’s soms ook wat meer ‘goeiemiddag hoe gaat het met u’ mogen vragen”

Naast dat ze een luisterend oor biedt, probeert ze situaties ook altijd op een positieve manier aan te pakken. “Ik ben echt niet van geweld en ik wil dat ook helemaal niet”. Toch krijg je daar als boa soms mee te maken. Maar dan probeert de jonge ambtenaar altijd een twist aan de situatie te geven. “Ik sta altijd open voor gesprek en kijk soms ook verder dan bekeuringen. Ik denk dat we als boa’s zijnde soms ook wat meer ‘goeiemiddag, hoe gaat het met u’ mogen vragen.”

Met deze aanpak in het werkveld heeft ze de titel beste jonge ambtenaar vol trots in ontvangst mogen nemen. “Ik had niet verwacht dat ik de prijs zou winnen, maar ik hoopte het wel”. Ze is pas 27 jaar dus ze weet niet of ze altijd in uniform zal blijven, maar voor nu zit ze nog helemaal op haar plek als boa. Al gaf ze wel aan dat het misschien tijd wordt om naar een nieuwe wijk te gaan waar weer nieuwe uitdagingen liggen.

Isa Hamerlinck