Kinderen uit de Reeshof maken samen met Tommie uit Sesamstraat een bijzondere voorstelling

Reesfiets Cultuursafari reeshof safari 2023
Tijdens de safari verkennen families drie locaties in de wijk

Een schimmenspel, theater en een heus circus. Het zijn de drie activiteiten waar kinderen uit de Reeshof komende zondag tijdens de Reesfiets Cultuursafari aan mee kunnen doen. Samen met professionals uit het vak, zoals Bert Plagman (Tommie uit Sesamstraat), treden kinderen op in hun eigen voorstellingen.

“Wat begon als een idee om ouders en kinderen te verbinden met cultuur, groeide uit tot een cultureel avontuur in de Reeshof”, vertelt Boy Jonkergouw. Hij is de initiatiefnemer van de Reesfiets Cultuursafari. “We wilden samenhang in de wijk creëren en tegelijkertijd kinderen uitdagen om hun talenten te ontwikkelen, op een iets minder vrijblijvende manier. De lat wordt voor de kinderen dan ook wat hoger gelegd. Aan het einde van iedere activiteit spelen ze ook echt mee in een voorstelling en we vertellen ze ook dat er meer mensen komen kijken dan alleen hun ouders, broertje of zusje.”

Samen met het Tilburgse theatercollectief EELT en cultuurcoaches wordt de cultuursafari mogelijk gemaakt. Het evenement zorgt daarnaast voor meer dan alleen kijkentertainment voor bezoekers. Kinderen uit de Reeshof krijgen ook de kans om hun talenten te presenteren én werken samen met ervaren artiesten, zoals jeugdheld Bert Plagman.

Tommie van Sesamstraat

Plagman staat onder andere bekend als de stem en poppenspeler van Tommie uit Sesamstraat. Tijdens de safari verzorgt hij samen met zijn vrouw Bianca van der Heijden het schimmenspel. “Het is leuk om te zien hoe betrokken kinderen zijn bij dat spel”, vertelt Jonkergouw. “Hoe meer zij de ruimte krijgen om deel te worden van de voorstelling, hoe beter het werkt.”

Tilburgse families verkennen al fietsend of wandelend drie locaties in de wijk. Uiteindelijk worden ze getrakteerd op voorstellingen met hun eigen kinderen in de hoofdrol. “Het is echt een familie-evenement. We willen dat ouders en kinderen samen genieten van cultuur en samen mooie herinneringen maken.”

Begrip in de wijk

De derde editie van Reesfiets Cultuursafari staat zondag 14 april op de planning. Ieder jaar groeit het evenement in de wijk. Voor dit jaar verwacht Jonkergouw een grote opkomst. “We hopen op ongeveer 150 bezoekers en 45 deelnemende kinderen.” De organisatie blijft de safari steeds verder ontwikkelen. “Na iedere editie wordt gekeken welke elementen we kunnen verfijnen. Uiteindelijk hopen we dan ook dat het de komende jaren een begrip wordt in de wijk”, aldus Jonkergouw.

LEES OOK:
Spellenparade brengt mensen bij elkaar: ‘Wereld van spellen is booming business

Angela Weisz