Hier adem ik vrij: Oranjevorst herleeft in alle kleuren van de regenboog

Campagnebeeld musical Hier adem ik vrij - Muziektheater Tilburg
Fotograaf: Evelien Oerlemans

We hebben een Koning Willem II Stadion, een Koning Willem II College en een Willem II-straat. Maar wie was nou eigenlijk die illustere naamgever van dit alles? Was hij een oorlogsheld of een ongeleid projectiel? Een liefdevolle echtgenoot of beruchte vreemdganger? Liberaal of conservatief? Het antwoord: hij was dit alles én meer! De persoonlijkheid van deze Oranjevorst was zo kleurrijk dat hij nu zeker een podium verdient. Gelukkig krijgt hij dat met de landelijke primeur van de musical ‘Hier adem ik vrij’; een cast van 28 leden en een 15-koppig orkest, met trots gepresenteerd door Muziektheater Tilburg.

Koning Willem II (1792 – 1849) wordt herinnerd als vernieuwer van de democratie, creatief ondernemer en geliefd vorst. Nu staat zijn leven, gezien door de ogen van zijn teerbeminde Anna Paulowna, centraal in de musical Hier adem ik vrij.

Liefde en vrijheid

Anna Paulowna is pas 21, wanneer ze uit haar weelderige Winterpaleis in het Russische Sint Petersburg vertrekt. Haar kersverse echtgenoot – prins van Oranje – neemt haar mee naar een onbekend, klein land. Zijn land. Ze spreekt de taal niet, begrijpt niks van de gebruiken en de cultuur. Toch voelt ze zich gelukkig bij haar grote liefde.

Wat voor Anna begint als een spannend avontuur, verandert al snel in een aaneenschakeling van teleurstellingen. Ze voelt zich gevangen in haar nieuwe omgeving. Haar schoonfamilie vindt ze kil en afstandelijk, haar schoonvader – koning Willem I – een tiran die een hekel heeft aan zijn eigen zoon. Terwijl Anna’s echtgenoot, de toekomstige koning Willem II, in een wereld vol geheimen leeft.

Anna zou zich kunnen verliezen in heimwee en eenzaamheid, maar is vastbesloten om haar lot te omarmen. In Tilburg heeft haar man een plek gevonden waar hij vrij kan ademen. Zal het Anna, ondanks alle obstakels, ook lukken om hier ware vrijheid te vinden?

Na lang wachten is het zover

Deze musical werd oorspronkelijk vóór de coronapandemie bedacht en donderdag 18 april gaat het dan eindelijk gebeuren: Hier adem ik vrij gaat in première in Schouwburg Concertzaal Tilburg. Op vrijdag 19 en zaterdag 20 april zijn er vervolgvoorstellingen van deze in een rockjasje gestoken muzikale ode aan onze, bij Willem II zo geliefde, stad.

Special – Hier adem ik vrij
Kippenvel door muzikale ode aan Tilburg: Hier adem ik vrij

Lees ook:
‘Hier adem ik vrij’ gaat eindelijk in première: ‘We hebben hier zes jaar aan gewerkt’

Kees-Luc Simons