Allereerste zeepkistenrace in Tilburg belooft een spektakel te worden

zeepkistenrace tilburg
De Tilburgse zeepkistenrace begint bij een hoge ramp en gaat dwars door de binnentuin van de Spoorzone (Foto ter illustratie/Pixabay).

Snelheid, een ramp van vijf meter en 24 dappere teams zijn de ingrediënten voor de allereerste zeepkistenrace van Tilburg. Deze zal op zondag 30 juni middenin de Spoorzone gereden worden. Volgens mede-initiatiefnemer Madelief van Wijnen, wordt het één groot spektakel.

Iedereen heeft het programma ‘Ter land, te zee en in de lucht wel’ wel eens gezien. Maar het is eigenlijk niet vergelijkbaar met de Tilburgse zeepkistenrace, vertelt Van Wijnen. Deze zal alleen ter land plaatsvinden, maar dat betekent niet dat het voor minder reuring zal zorgen.  

Een zeepkistenrace is een wedstrijd waarbij deelnemers met hun zelfgebouwde voertuigen, de zogenaamde zeepkisten, een parcours afleggen. In Tilburg wordt het parcours extra uitdagend gemaakt met obstakels en een vijf meter hoge ramp. “De deelnemers zullen hun vaardigheden echt moeten tonen, want we maken het ze niet makkelijk”, vertelt Van Wijnen enthousiast.

Ludiek evenement

Het idee voor de zeepkistenrace kwam voort uit de wens naar meer ludieke en originele evenementen in de stad. “Tilburg is uitgeroepen tot evenementenstad van het jaar, en daar wilden wij natuurlijk op inhaken. Met de zeepkistenrace voegen we echt iets speciaals toe aan het aanbod”, legt Van Wijnen uit.

Tekst loopt door onder de afbeelding

De race begint bij de hoge ramp en loopt door de binnentuin van de Spoorzone, langs verschillende bekende plekken zoals Club Smederij en Ontdekstation013. De race is verdeeld in categorieën voor kinderen en volwassenen en er zijn verschillende prijzen te winnen. In totaal hebben 24 teams zich ingeschreven, die zorgen voor een goed gevuld programma.

Een groot spektakel

 “We hebben leuke categorieën bedacht, zodat iedereen kans maakt om iets te winnen”, zegt Van Wijnen. Denk aan originaliteit, hoe unieker de zeepkist, hoe beter. Naast de race zelf, zijn er ook VIP-tenten, een grote tribune voor publiek en schermen zodat niemand iets van de actie hoeft te missen. Foodtrucks en de lokale horeca maken het evenement nog aantrekkelijker voor bezoekers.

“Het wordt echt één groot spektakel,” belooft Van Wijnen. Ze hoopt dat de zeepkistenrace, die ook gratis toegankelijk is, een jaarlijks terugkerend evenement wordt. “Dit jaar is een proefjaar, maar we gaan ervan uit dat het een groot succes wordt. Als dat zo is, organiseren we het volgend jaar weer. Dat is zeker het doel.”

LEES OOK:
Efteling omgetoverd tot podium voor Te land, ter zee en in de lucht

Angela Weisz