Efteling omgetoverd tot podium voor Te land, ter zee en in de lucht

Deze week was de Efteling het podium voor iets heel bijzonders. Na dertien jaar afwezigheid keert het programma Te Land, Ter zee en in de lucht terug op de buis. Gerard Joling en Ruben Nicolai mochten het spektakel presenteren.

Op de vijver tegenover de Fata Morgana speelt het spektakel zich af. In Te land, ter zee en in de lucht bouwen deelnemers hun eigen voertuigen, waarmee ze via een schans naar de overkant proberen te komen. Ze moeten tijdens hun tocht proberen de bel te rinkelen. Voor het programma is de plek speciaal aangepakt. De watershow Aquanura is nog steeds te zien op de originele plek.

“Het is een grote eer en nog een groter genoegen. Je mag de hele dag bovenop de schans staan. Je mag kijken hoe sommige mensen heel veel succes hebben en anderen een smak maken”, vertelt Nicolai. Ook Joling is dankbaar dat hij het programma mag presenteren. “Het is een heerlijk werk. Ik vind het enig. Ik vind het ook een eer en ik vind het vooral zeer vermakelijk”, aldus Joling.

Vier onderdelen

In totaal worden er vier dagen gedraaid in het pretpark. Uit de tientallen onderdelen zijn er vier gekozen: Snel Naar De Bel, Tobbedansen, Met Je As Over De Plas en Op Naar de Top. Ook Johan Vlemmix is van de partij. Hij zit niet in het programma, maar heeft wel een andere speciale rol gekregen. Zo begeleidt hij achter de schermen de deelnemers in hun avontuur. “Het is echt geweldig. Gewoon weer in de Efteling. Voor mij is het hier begonnen. De eerste keer dat ik hier mee deed was in 1978. De plek heeft iets magisch en het programma is natuurlijk extra magisch”, zo laat Vlemmix weten.

Vanaf 31 augustus op tv

Het duurt nog even voordat het programma weer op tv te zien is. Te land, ter zee en in de lucht is vanaf zaterdag 31 augustus te zien bij RTL 4. Maar het belooft een spectaculair feestje te worden. “Het sfeertje en het weer zit ons helemaal mee, dus we zijn ongelooflijk gelukkig”, aldus Joling.

Ook Vlemmix is te spreken over de terugkomst van het programma. “Ik heb vandaag de hele dag zitten kijken. En ik dacht echt: wauw. Hoe hebben ze het toch weer voor elkaar gekregen. Ik dacht misschien wordt het wat minder met het bouwen, maar het is weer fantastisch.”

LEES OOK:
Tilburgse stichting Avondje Uit doet mee aan Te Land, Ter Zee en In De Lucht

Vanessa Spaanderman