Atletiekvereniging Taxandria bestaat 80 jaar: ‘Heel bijzonder’

De atletiekvereniging
De atletiekvereniging Taxandria (Bron: Atletiekvereniging Taxandria)

De atletiekvereniging Taxandria uit Oisterwijk bestaat tachtig jaar. De club werd al tijdens de Tweede Wereldoorlog op 15 juni 1944 opgericht. Voorzitter Roel Bakker geeft aan trots te zijn op de vereniging met haar vierhonderd leden, die het jubileum goed gevierd hebben.

De atletiekvereniging hield onlangs een juniorenavond met een DJ, disco en een frietkar. ‘’Op zaterdagochtend waren we met de hele vereniging tegelijkertijd aanwezig en hebben we een gezamenlijke warming-up gedaan’’, vertelt Bakker.

Alle leden – tussen de vijf en vijfenzeventig – hebben met elkaar over het terrein gewandeld. Er werd een speciale route uitgezet. ‘’We hebben samen op zo’n manier gewandeld dat we het getal tachtig lieten zien’’, laat Bakker weten. Daarna heeft de gehele vereniging een groepsfoto gemaakt. ‘’We hebben het ’s avonds goed gevierd met een feestavond voor de volwassenen. Dus het hele weekend was goed gevuld.’’

Geschiedenis

De atletiekvereniging bestaat nu dus al tachtig jaar en wanneer je terugrekent, kom je erachter dat de vereniging op een heel bijzonder moment opgericht is. “We zijn gestart tijdens de Tweede Wereldoorlog op 15 juni 1944. Dat de vereniging na al die tijd nog bestaat en zo levendig is, maakt het wel heel bijzonder”, geeft de voorzitter aan.

De vereniging heeft ook minder periodes gekend, bijvoorbeeld toen bleek dat de baan vervuild was. ‘’Toen waren we een atletiekvereniging zonder baan. We zijn toen teruggezakt naar zo’n veertig tot vijftig leden.’’ Gelukkig bleven er toen nog veel mensen plakken die nog steeds lid zijn. Uiteindelijk is er een kunststofbaan voor teruggekomen. ‘’Toen bloeide de vereniging weer helemaal op.’’

Leden

Inmiddels heeft de vereniging weer zo’n vierhonderd leden, maar daar was wel wat voor nodig. De atletiekvereniging begon vijf jaar geleden met triatlon, sportief wandelen en een paar jaar geleden met kwam er een krachthonk bij. Hier kwamen veel mensen op af. ‘’Mensen die niet meer kunnen of willen hardlopen, kunnen nog steeds meedoen bij het sportief wandelen’’, stelt de voorzitter.

Mooie herinnering

Voor Bakker is de betrokkenheid en de verbinding van de leden een mooie herinnering. ‘’We hebben op het punt gestaan dat de baan weg zou moeten, omdat de gemeente er woningen wilde plaatsen. Toen zijn we met honderd leden naar de gemeenteraad gegaan, net na corona. We laten ons niet van het terrein afhalen.’’ Uiteindelijk zijn de plannen afgelast.

Eline Smits