Meer WW-uitkeringen in deze regio dan vorig jaar

Balie Werk en Inkomen van de Gemeente Tilburg in de Spoorzone in Tilburg | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

Het aantal uitkeringen in de Werkloosheidswet (WW) in de regio is gestegen. Dat blijkt uit een recent rapport van het UWV, dat een toename ziet vanaf januari 2023 tot en met januari 2024. In Tilburg gaat het dit jaar om bijna 2600 uitkeringen.

De stijging van het aantal WW-uitkeringen in de regio Midden-Brabant verschilt, maar in alle gevallen is er een toename ten opzichte van januari 2023 te zien. In Tilburg is een stijging van ruim zes procent te zien. Hieronder zie je hoe dat in de andere gemeenten in de regio is.

Meer faillissementen

Milou Audenaerd, expert bij UWV, verklaart deze stijging door het toegenomen aantal faillissementen. “We beginnen in Brabant langzaamaan de nasleep van de coronapandemie te voelen. Bedrijven die misschien niet echt levensvatbaar waren, hebben dankzij overheidssteun nog kunnen blijven bestaan. Maar nu gaan ze toch failliet en dat betekent dat meer mensen hun baan verliezen.”

Dat ziet ook arbeidsmarktexpert Ton Wilthagen. “De afgelopen maanden zat Nederland in een lichte recessie en daar zijn we nu weer uit. Veel sectoren hadden het moeilijk met inflatie en hogere loon- en energiekosten.” Volgens Wilthagen leidde dat bij sommige bedrijven inderdaad tot faillissementen. “Dat zal de oorzaak zijn van het gestegen aantal WW-uitkeringen. Bij Fujifilm in Tilburg loopt een forse reorganisatie. Daardoor vertrekt geleidelijk een groep mensen. Een deel daarvan belandt in de WW.”

Onderwijs, zorg en techniek

Volgens het UWV blijft de vraag naar personeel groot in veel sectoren groot. Dat geldt bijvoorbeeld in het onderwijs, de zorg en de techniek. “Brabanders die werkloos raken, kunnen daardoor ook in 2024 in veel gevallen snel weer aan de slag. Eventueel in een van deze sectoren”, aldus Audenaerd.

LEES OOK:
Schaap met vijf poten gezocht: lerarentekort in Midden-Brabant
Stadshoogleraar over de arbeidsmarkt: ‘We komen structureel mensen tekort’

Edita Saakian