Sanna en Maud gaan vrijwilligerswerk doen op Lesbos: ‘Wat is een week op een mensenleven?’

Sanna en Maud gaan vrijwilligerswerk doen op Lesbos
Maud (L) en Sanna (R) gaan in april naar Lesbos om vrijwilligerswerk te doen (Foto: GoFundMe).

In plaats van een minor volgen vanuit school, gaan Sanna Kroon (23) en Maud Bogaars (22) iets heel anders doen. Zij kiezen ervoor om vrijwilligerswerk te doen op het Griekse eiland Lesbos. Op het vluchtelingenkamp is nog steeds veel hulp nodig. “Mensen maken de verschrikkelijkste dingen mee als ze op de vlucht zijn.”

Sanna is in 2023 al eerder op Lesbos geweest. “Er was een moment waar ik het wel echt even moeilijk had. Dat was de eerste dag dat ik op het kamp was. Het kamp ligt aan zee en dat is de plek waar mensen de verschrikkelijkste dingen meemaken als ze op de vlucht zijn.”

Ze vertelt dat ze onderweg was naar de tent. Maar ze kon het gezin dat daar verbleef niet vinden. “Uiteindelijk vond ik ze aan het water, waar ik vanaf een afstandje naar ze keek. En daar zaten ze zo met z’n vieren. Een vader, moeder en twee kindjes. De kinderen speelden op de rotsen, de ouders keken toe. Na alles wat ze hadden meegemaakt op water, waren ze nu juist daar. Ik kreeg er kippenvel van dat was voor mij echt een besefmoment.”

GoFundMe

Die week kwam ze thuis met allerlei verhalen. Daar was ook Maud van onder de indruk: “Ik was zo aangedaan door haar verhaal. Ik dacht: wow, dit wil ik ook meemaken.” Het duo wil samen vrijwilligerswerk doen tijdens hun minor, maar daar gaat een heel plan aan vooraf. “Ons idee is niet echt gebruikelijk, maar omdat we met zo’n goed plan kwamen, kregen we toestemming om dit te doen”, vertelt Sanna. 

De meiden zijn een GoFundMe gestart, met als doel om daar 2500 euro op te halen. Dat geld gebruiken ze om het verblijf en de vluchten van en naar Lesbos te betalen. Er is al ruim zeshonderd euro opgehaald met de actie, dus Sanna en Maud hebben nog even te gaan. “Onze vrienden en familie hebben natuurlijk al allemaal gedoneerd. Dat is enorm fijn. Maar we proberen ook om buiten die familie- en vriendenkring te komen, zodat ook andere mensen ons gaan steunen.” 

Benefietconcert

Het goede doel waarmee Sanna en Maud samenwerken is Because We Carry. Deze organisatie zet zich specifiek in voor moeders en kinderen die op de vlucht zijn. Om geld op te halen organiseren ze op 27 maart een benefietconcert. “We gaan allebei optreden met onze eigen band. Alles wat me daarmee ophalen, inclusief de prijzen van de tickets en de verkoop van de drankjes, doneren we aan het goede doel.”

“Er is voor de programma’s van Because We Carry een weekbedrag van 3250 euro nodig. Met dit bedrag doen ze verschillende dingen, waaronder het wekelijks uitdelen van boodschappentassen met gezonde voeding”, zegt Sanna.

De organisatie heeft een stuk land tegenover het kamp gekocht, waar verschillende activiteiten worden georganiseerd voor de gevluchte mensen. “Wij helpen bijvoorbeeld bij beauty- en creatieve middagen. Het is fijn voor de mensen uit het kamp om even aan iets anders te denken, dan aan de situatie waar ze in zitten.” 

Sanna en Maud zijn van 22 tot en met 28 april op Lesbos. “Er is ontzettend veel hulp nodig op het eiland. Er zitten nu zo’n 5500 mensen in het kamp. De afgelopen jaren waren dit er gemiddeld 2500. Ze zijn gevlucht uit verschillende landen en op Lesbos aangekomen met de hoop op een veilig en beter leven. Wij willen graag door vrijwilligerswerk te doen ons steentje bijdragen.” 

Eigen podcast

Na afloop van hun reis nemen Sanna en Maud een podcast op. In een drieluik bespreken ze alles wat ze die week hebben meegemaakt. “Voor onze minor is het ook de bedoeling dat we aan het einde iets laten zien”, vertelt Maud. “En omdat we allebei kunst studeren, willen we ook graag iets ernaast maken. Ik schilder als hobby, dus wil ik een ervaring op Lesbos verwerken in een schilderij. En Sanna gaat een bundel met gedichten en teksten schrijven. Dit willen we dan ook bespreken tijdens de podcast.”

Angela Weisz