Stadshoogleraar over de arbeidsmarkt: ‘We komen structureel mensen tekort’

“Ik ben geen halve wethouder en ik bedrijf geen politiek”, aldus de eerste stadshoogleraar van Nederland. Ton Wilthagen is te gast bij de elfde aflevering van Stadsforum. Hij praat met presentator Michel Jehae over de problemen op de Tilburgse arbeidsmarkt, maar vooral over de oplossingen.

Een jaar geleden kreeg hij een belletje van Wethouder Esmah Lahlah (GroenLinks): “Ze zei: ‘er is een nieuwe coalitie en er is veel te doen.’ Of ik meer zou willen doen dan ik al deed”,  blikt hij lachend terug. Zijn antwoord was ja.

“Eén op de drie mensen zou eigenlijk in de zorg moeten werken.”

Sindsdien wordt van zijn kennis als arbeidsmarktexpert veel gebruik gemaakt. “In de praktijk deed ik al heel veel met de stad. Nu krijg ik de kans om dat meer strategisch in te zetten.” Ton is onder andere ingezet om de krapte op de arbeidsmarkt te onderzoeken en daarover aanbevelingen te doen aan de gemeente.

De kennis van Wilthagen werd bijvoorbeeld ingezet bij het vormgeven van het project basisbanen. “Dat was mijn terrein. Ik weet hoe het experiment loopt in Groningen en Rotterdam en ik weet in het algemeen wat wel of niet werkt op de arbeidsmarkt.”

Vooral in de zorg en het onderwijs zie je dat er te weinig mensen voor het aantal banen zijn, aldus Wilthagen. “Als je naar de toekomst kijkt, zou eigenlijk één op de drie mensen in de zorg moeten werken.”. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. “We moeten echt goed gaan nadenken hoe we het aantrekkelijker kunnen maken voor leerlingen om in ‘krapteberoepen’ te werken.”

“We komen structureel mensen tekort.”

De arbeidsmarkt is volgens Ton de achilleshiel van de samenleving. “We komen overal structureel mensen tekort. Je merkt als burger dat de wachtlijsten oplopen in het ziekenhuis, dat de crèche niet meer open kan omdat er geen mensen zijn en dat er te weinig beveiligers en technici zijn. Dat leidt tot maatschappelijke ontwrichting.”

Problemen vragen om oplossingen. Een oplossing voor de krapte is volgens Wilthagen het verhogen van productie. Maar hoe doe je dat als bedrijf als je steeds minder mensen hebt? “Eigenlijk moeten we zorgen dat bedrijven technologieën leren toepassen zodat ze met minder mensen meer kunnen doen.”

Bekijk bovenaan het artikel het interview met Ton Wilthagen. Elke dinsdagavond om 19.00 uur is een nieuwe aflevering te zien van Stadsforum bij Omroep Tilburg (televisie).

LEES OOK:
De partij van Van Tilborg is er echt niet alleen voor ouderen
Fractievoorzitter VVD Tilburg: ‘Wij doen het op een realistische manier’
Wethouder Esmah Lahlah over haar tijd als wethouder en haar toekomstplannen

Edita Saakian