Amerikaan Quinn Ryan wordt eerste nieuwe import bij Trappers

De selectie van Tilburg Trappers is uitgebreid met Quinn Ryan. De 28-jarige forward komt over van Rungsted Seier Capital uit Denemarken. De Amerikaan is de eerste nieuweling voor de runner-up van afgelopen seizoen in de Oberliga Nord.

Technisch manager René de Hondt is blij dat het hem gelukt is om Quinn Ryan binnen te halen. “Eind vorig jaar stond Quinn ook al op mijn radar. Destijds was het niet haalbaar omdat hij dicht bij een doorbraak in de American Hockey League was. Gedurende november en december maakte hij deel uit van de selectie van Bridgeport Islanders (het AHL-team van de New York Islanders). Helaas voor hem lukte het niet om daar een plekje te veroveren”, aldus De Hondt.

Tweede Amerikaanse import

Ryan is de tweede Amerikaanse import sinds de overstap van Trappers in de Oberliga Nord. Shane McColgan ging zijn landgenoot in het seizoen 2016-2017 voor en veroverde met Trappers de tweede Oberliga Meisterschaft door in de finale Tölzer Löwen met 3-1 te verslaan.

De nieuwe speler komt uit Branchville, een klein dorpje in de Amerikaanse staat New Jersey. Zijn passie voor de sport begon al op een jonge leeftijd. “Toen ik jong was, begon ik met rolhockey. Ik bleef het spelen en werd steeds beter. Het begon serieuze vormen aan te nemen”, vertelt Ryan. Via een universiteitsroute kwam hij bij ijshockey terecht.

Vier jaar lang was Ryan een ‘Flame’, zoals de atleten van Liberty University worden genoemd. Met 235 punten in 147 wedstrijden, een ‘rookie of the year’ verkiezing in zijn debuutjaar, deelname aan de Universiade in het Russische Krasnoyarsk in 2019, een MVP-titel een jaar later en speler van het jaar in zijn laatste seizoen, liet hij in het team van coach Kirk Handy een goede indruk achter. Uiteindelijk maakte de Amerikaan de overstap naar de East Coast Hockey League. In februari dit jaar zette hij grond in Europa bij Rungsted in Denemarken. De forward was in tien ontmoetingen goed voor zes goals en vijf beslissende passes.

Vervanger voor Branden Gracel

Met de komst van Ryan wordt het gat opgevuld dat Branden Gracel naliet. Door de naweeën van een hersenschudding besloot de Canadees vroegtijdig een einde te maken aan zijn ijshockeycarrière. Volgens De Hondt was dat een lelijke streep door de rekening. “Niet alleen voor ons, maar vooral voor Branden zelf. Hij voelde zich als een vis in het water in Tilburg en had niet voor niets voor twee jaar bijgetekend. Maar met dergelijke blessures moet je geen enkel risico nemen. Er komt nog een heel leven na het ijshockey. We wensen hem daarbij nogmaals alle geluk”, aldus De Hondt.

De technisch manager is in ieder geval erg blij dat Ryan voor Trappers heeft gekozen. “Quinn Ryan is snel, heeft een goed ijshockey IQ, is creatief aan de puck, heeft oog voor zijn medespelers en is ook nog eens rechtshandig. Op elk niveau heeft hij de afgelopen seizoenen laten zien waar hij toe in staat is. In mijn ogen een waardige vervanger voor Branden”, zo vertelt De Hondt.

Het team begint steeds meer vorm te krijgen. Trappers hoopt binnenkort meer te kunnen vertellen over de nieuwe aanwinsten. Volgens De Hondt ligt de prioriteit bij een scorende aanvaller. “We hebben bewezen over een goede spelersgroep te beschikken, maar met een echte killer voor het doel hadden we het ons in sommige wedstrijden gemakkelijker kunnen maken. We gaan echter niet overhaast te werk.”

LEES OOK:
Leegloop team Tilburg Trappers: ‘Totaal geen reden tot paniek’

Vanessa Spaanderman