Meer ruimte voor Defensie, maar niet in Gilze-Rijen: ‘Grens bereikt’

Een Cougar transporthelikopter | Foto: Frans Berkelaar / flickr.com

De veiligheidssituatie in de wereld verandert en daarmee ook de Nederlandse defensie. Door de groei is meer ruimte nodig voor kazernes, opslagplaatsen, laagvlieggebieden en oefenterreinen. Er wordt uitgezocht waar in Nederland die uitbreiding kan plaatsvinden, maar in ieder geval niet in Gilze-Rijen als het aan de burgemeester ligt: “Voor ons is de grens bereikt.”

De vliegbasis van Gilze-Rijen dient als helikopterbasis van het Defensie Helikopter Commando. Er wordt ondersteuning geboden aan de luchtmobiele brigade, special forces en marineschepen. Voor opdrachten van de NAVO en VN worden soms helikopters ingezet vanuit de vliegbasis. Dat Defensie meer ruimte nodig heeft, snapt burgemeester Derk Alssema. “Tot zover hebben wij dus begrip voor het proces waar zij mee bezig zijn. Maar voor ons is de grens wel bereikt.”

Ex-staatssecretarissen beloofden dat er geen uitbreiding meer zou plaatsvinden. Defensie is op zoek naar een geschikte locatie voor onder andere jachtvliegtuigen. Hier zijn een aantal mogelijke locaties voor aangewezen. “De gemeente heeft een zienswijze op de uitbreidingsplannen gestuurd voor de vliegbasis in Gilze- Rijen. Daarin staat aangegeven dat we ervan uitgaan dat toezeggingen die zijn gedaan worden nagekomen. Daar komt ook de verwachting uit dat we denken dat uitbreidingen niet hier gaan landen.”

Omwonenden

Dat de helikopterbasis zich in Gilze- Rijen bevindt, dat is niks nieuws. “Inwoners weten ook dat er al van voor de Tweede Wereldoorlog een vliegbasis is”, gaat Alssema zijn verhaal verder. “Ze weten dat er gevlogen wordt en daar is begrip voor. Maar het is wel genoeg zo.”

Om deze grens te beschermen, worden zowel de inwoners als de vliegbasis betrokken bij gesprekken. “Deze gesprekken gaan voornamelijk over de overlast. Ook de inwoners vinden dat de grens bereikt is.”

Klachten

Omwonenden ervaren verschillende soorten klachten. Geluidsoverlast bijvoorbeeld, maar ook beperkingen op het gebied van woningbouw. “We kunnen op minder plekken bouwen dan we willen.. Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat vliegtuiggeluid zorgt voor slaapverstoringen. Goed is goed en er moet niet nog meer bij komen.”

Klachten kunnen gemeld worden bij de landelijke klachtenlijn. Op basis hiervan kan worden aangetoond dat geluidsoverlast een grote boosdoener was in 2023. Van militaire helikopters werden meer dan zeventig meldingen gemaakt en van militaire vliegtuigen waren dit er zo’n veertig. Het grootste deel van deze melders kwam uit Tilburg.

Alle klachten worden bijgehouden door het COVM, een overlegorgaan dat nauw in de gaten houdt hoe het ervoor staat met de vliegbasis.

LEES OOK:
‘Rattle Noise’ meting in Deelen voor vliegbasis Gilze Rijen

Luna Kaleas