Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Prijs Tilburgse studentenkamers fors gestegen

Prijs van studentenkamers in Tilburg is de afgelopen jaren flink gestegen
Prijs van studentenkamers in Tilburg is de afgelopen jaren flink gestegen (Foto: Pixabay).

Studenten die in Tilburg komen studeren betalen vaak de hoofdprijs voor een kamer van een paar vierkante meter. Ook dit jaar zijn de prijzen weer gestegen. Een student betaalt gemiddeld €493 per maand voor een kamer in Tilburg.

Omroep Tilburg onderzocht de huurprijzen van studentenkamers van de vier Brabantse studentensteden. We vergeleken cijfers uit 2019 (het jaar voor corona) met de meest recente uit 2023. Deze zijn afkomstig van een onderzoek van Kamernet, een grote huisvestingsite voor studenten.

Wat blijkt? In 2019 betaalde een student in Tilburg gemiddeld 356 euro per maand. Tegenwoordig is dat al 493 euro per maand geworden. Dat is een forse stijging van bijna 40 procent en de stad staat daarmee op de ’tweede plaats’. De grootste stijger is Breda, daar betaalde een student in 2019 al 400 euro per maand, in 2023 kwam het gemiddelde neer op 557 euro per maand.

In Eindhoven betaalden studenten vóór corona 382 euro per maand. Met een stijging van 31,4% komt dat in 2023 neer op 502 euro aan huur. De kleinste stijging is te zien in Den Bosch, daar wordt gemiddeld 557 euro per maand gevraagd voor een kamer. Vier jaar terug was dat nog €441.

Als we in Brabant kijken naar de prijs van studentenkamers per vierkante meter, betaalde de Tilburgse student daar het meest voor, namelijk 30 euro.

Huurteam

Huurteam Tilburg biedt huurders sinds 2021 gratis juridisch advies . In 2023 klopten 142 studenten aan bij het Huurteam met een vraag over de (te hoge) huurprijs. Uit hun jaarrapport blijkt dat ruim acht van de tien woonruimtes in Tilburg te duur zijn. Met behulp van het puntentellingensysteem kijkt het Huurteam of een verhuurder te veel geld vraagt voor zijn woonruimte.

Zo staat er in het rapport een zaak beschreven van een studerend koppel dat in Tilburg €752 kale huur per maand betaalde voor een onzelfstandige kamer van 15 vierkante meter. Volgens het puntensysteem van het Huurteam mocht de kamer maar €301 euro per maand kosten.

LEES OOK:
Tilburg wil de komende jaren honderden extra studentenkamers

Angela Weisz