Gilze Passion na 10 jaar voor het eerst met een zingende Jezus

Foto: De Gilse Passion Facebook

Het bekende paasverhaal wordt op Goede Vrijdag opnieuw vertolkt door vrijwillige acteurs en actrices uit de omgeving van Gilze. Al meer dan 10 jaar wordt dit bij de Sint Petrus’ Bandenkerk in Gilze opgevoerd op het bordes. Dit jaar voor het eerst met een zingende Jezus.

Paul Faes, die al jaren naar het bekende paasverhaal kijkt, werd dit jaar plotseling gevraagd om de rol van Jezus te vertolken. “Ik heb weinig tekst, dus dat gaat me goed af”, zegt hij. De toneelspelers zijn in totaal vijf keer bij elkaar gekomen en daarnaast is Faes nog vier keer samen geweest met de zangers. “Ik wilde graag een liedje zingen om de rol leuker te maken voor mezelf en toen was ik ineens de eerste Jezus die een liedje zong.” Dit jaar zingt ‘Jezus’ samen met Petrus ‘Ken je mij’ van Angela Groothuizen.

Het grootste verschil tussen de nationale Passion en die in Gilze is dat de laatste wordt opgevoerd door lokaal talent. Medebedenkers en voorzitters van de Gilse Passion, Ernest Olde Scheper en Petra de Vet, vinden dit het leukste aan het jaarlijkse fenomeen. “Het dameskoor Chanterelles met voorzitter Joyce Timmermans doet bijvoorbeeld al jaren mee, samen met andere vrijwillige zangeressen.”

Foto: Cor de Kok
Net iets extra’s

De spelers bestaan uit vrijwilligers van de Gilse Cast (de lokale toneelclub) of andere vrijwilligers die het een willen proberen. “Verder hebben we ook een band die met passende muziek het verhaal aan elkaar speelt en net iets extra’s geeft”, zegt Olde Scheper enthousiast. Mensen die normaal gesproken niet naar de kerk gaan, vinden hun weg door dit verhaal. “We verwachten dan ook enkele honderden aanwezigen”, zegt de voorzitter.

Dat is wel afhankelijk van het weer. “Bij goed weer wordt het gewoon drukker.” Mensen kunnen dan gewoon langskomen en kijken of het iets voor hen is. Vooralsnog bestaat het aanwezige publiek voornamelijk uit oudere volwassenen en 60-plussers. Er wordt ook geprobeerd jongerengroepen aan te trekken, maar dat blijkt nog lastig te zijn. “Het is heel informeel en laagdrempelig opgezet, zodat het voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn.”

Een hoger niveau aantikken

“Het is een verhaal van trouw, liefde en verraad, en dat maakt het bekende paasverhaal super actueel,” zegt Olde Scheper. “Tekstschrijver Dirk Terpstra wil bruggen slaan tussen hedendaagse thema’s en het paasverhaal.” Hij is optimistisch over de editie van dit jaar. “We vertellen het paasverhaal op onze eigen kenmerkende wijze, zoals onze trouwe bezoekers gewend zijn van voorgaande jaren. Dit jaar met vernieuwingen op het gebied van muziek en cast. We gaan een hoger niveau aantikken!”

LEES OOK:
Ctrl+A(RT): Een laagdrempelig podium voor startende kunstenaars

Tristan Kans