Tilburgse Guus (62) is klaar voor NK Handboogschieten: ‘Mentaal sterk zijn’

Foto: Arthur Levij

De Tilburgse handboogschutter Guus Zebregs doet mee aan de Nederlandse kampioenschappen in Berkel-Enschot. De 62-jarige schutter, lid van de vereniging De Meierijers, kijkt uit naar de wedstrijd die op 30 juni dicht bij huis wordt gehouden.

Guus bereidt zich voor op de kampioenschappen handboogschieten door regelmatig te trainen bij zijn vereniging. “Ik schiet buiten bij De Meierijers,” vertelt hij. “Buiten schieten met een compoundboog in de stad lijkt me geen goed idee, dus ik doe het uiteraard bij een vereniging”, vertelt hij lachend.

Lokale kampioenschappen

Dat het NK Handboogschieten in Berkel-Enschot wordt gehouden, kwam voor Guus als een verrassing. “Toen ik me inschreef, wist ik nog niet waar het gehouden zou worden. Dat kan door het hele land zijn. Onze vereniging werd gevraagd om het te organiseren omdat we er de ruimte, know-how, een draaiboek en de vrijwilligers voor hebben. Het is fijn dat het zo dicht bij huis is.”

Guus schiet twee tot drie keer per week anderhalf tot twee uur, maar ziet zichzelf niet meer als een competitieve schutter. “Ik doe het als hobby. Ik ben niet meer zo competitief dat ik verwacht te winnen.”

Uitdagingen en obstakels

Op de vraag welke uitdagingen en obstakels er zijn om op hoog niveau te presteren, antwoordt Guus: “Boogschieten kunnen ze allemaal, anders sta je daar niet. Het is een mentaal spelletje. Het gaat erom hoe zenuwachtig je bent en of je dat onder controle kunt houden. Iedereen daar is fysiek fit en kan boogschieten, maar mentaal moet je sterk zijn.”

Hoewel hij niet verwacht om te winnen, heeft Guus wel duidelijke doelen voor het NK. “Je begint de wedstrijd met 72 pijlen en kunt maximaal 720 punten schieten. Als ik 620 punten schiet, ben ik matig tevreden. Bij 640 punten ben ik zeer tevreden, en als ik over de 650 punten kom, kan mijn dag niet meer stuk.”

Verschillende boogklassen

Guus legt uit dat er verschillende klassen zijn binnen het handboogschieten. “De klassieke, houten boog, de recurve boog, en de compound boog. De recurve boog is de Olympische klasse en de compound is ontwikkeld voor de jacht in Amerika. De compound schiet op 50 meter, terwijl de recurve op 70 meter schiet.”

Het NK Handboogschieten vindt op 30 juni plaats in Berkel-Enschot.

LEES OOK:
NK Handboogschieten Outdoor Jeugd in Berkel-Enschot

Tristan Kans