Zo worden groene daken aangelegd: ‘Het gaat heel snel’

Een foto van een van de groene daken
Een foto van een van de groene daken (Bron: Hilvarenbeek)

Gemeente Hilvarenbeek investeert vanaf deze zomer in groene daken. Er zijn verschillende hoveniers die groene begroeiing op de daken aan te leggen. Een van hen is Guus Abrahams en hij vertelt dat zo’n groen dak er eigenlijk zo op ligt.

Voordat een groen dak aangelegd wordt, komt de hovenier even langs om te kijken of het dak geschikt is voor de aanleg van het groen. ‘’We kijken dan of er leidingen over het dak lopen en waar de afvoer zit’’, vertelt Guus. Een dak is geschikt als het niet meer dan 15 graden afloopt. ‘’Het moet dus eigenlijk gewoon een plat dak zijn. Voor de groene daken worden volgens Guus altijd sedumplanten gebruikt.

Aanleggen

Daarna wordt het dak dan ook daadwerkelijk aangelegd. Zo geeft Guus aan dat het niet lang duurt voordat het dak ook echt groen is, ‘’Dat gaat heel snel. Om het dak groen te maken gebruiken we cassettes. Dat zijn bakken waar de planten eigenlijk gewoon al in zitten en daaronder komt een antiworteldoek. Dit zorgt ervoor dat er geen wortels door het dak heen groeien. Er hoeft dus niet lang gewacht te worden op het groen’’, laat Guus weten.

Minder wateroverlast

Doordat er sedumplanten worden gebruikt voor de vergroening van een dak, is er volgens Guus minder wateroverlast te verwachten. ‘’De planten werken eigenlijk als een waterbuffer. Die slaat water op, waardoor het niet meteen door de regenpijp naar beneden loopt. Dat scheelt dus voor het water dat afgevoerd wordt naar het riool of in de tuin terecht komt.’’

Guus en zijn collega’s zijn al bij vijftien adressen langs geweest om te kijken of de daken geschikt zijn. ‘’Een aantal offertes gaan al door, dus de komende periode komen er heel wat extra groene daken bij in Hilvarenbeek.’’

LEES OOK:
Hilvarenbeek wil groene daken: ‘Bewoners krijgen geld voor project’

Eline Smits