Maatregelen kruising Lage Witsiebaan en Reitse Hoevenstraat: auto’s moeten verplicht stoppen

Op de kruising tussen de Lage Witsiebaan en Reitse Hoevenstraat komt deze week nog een stopbord met een stopstreep. Dit heeft de gemeente besloten naar aanleiding van het ernstige verkeersongeval op maandag 27 mei. Ook wordt er een nieuw onderzoek gestart om te kijken wat er nog meer nodig is om de veiligheid te verbeteren.

Tot het onderzoek klaar is, gelden er tijdelijke maatregelen op de kruising. Het stopbord en de stopstreep moeten ervoor zorgen dat automobilisten voortaan vanuit stilstand oversteken. Hierdoor wordt het risico op een botsing verkleind.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat een verkeerssituatie niet zomaar gewijzigd kan worden. Daarvoor is eerst een verkeersbesluit voor nodig. “Er is direct na het ongeval besloten de situatie te onderzoeken. Na vele signalen van omwonenden en weggebruikers is recent besloten om nu alvast een maatregel toe te voegen.”

Kritiek van buurtbewoners

Er werden in 2022 al aanpassingen gedaan die voor een veiligere situatie moesten zorgen. Zo werd de rotonde weggehaald en de weg versmald. Volgens de gemeente Tilburg had dat het gewenste effect. “Na deze aanpassing zagen we een verbetering van de verkeersveiligheid, maar er blijven toch ongelukken plaatsvinden.”

Ook na de maatregelen van de gemeente uitten buurtbewoners kritiek over de kruising. Ze vinden dat de aanpassingen helemaal niet zorgen voor een veiligere situatie. De gemeente is op de hoogte van de bezorgdheid. “We ontvangen signalen van inwoners die de situatie onveilig vinden. Daar doen we op deze manier wat mee en we onderzoeken de algehele situatie”, aldus de woordvoerder.

Zwaar ongeluk

De aanleiding om maatregelen te nemen is het ongeluk dat plaatsvond op maandag 29 mei. Een fietser en een vrachtwagen botsten tegen elkaar op het snelfietspad aan de Lage Witsiebaan. Het 42-jarige slachtoffer is toen zwaargewond met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht. De gemeente Tilburg voert daarom een nieuw onderzoek uit om te kijken hoe de veiligheid verbeterd kan worden. De resultaten hiervan worden in het najaar verwacht.

LEES OOK:
Weer een ongeluk op Lage Witsiebaan, gemeente doet onderzoek
Fietser aangereden door vrachtwagen op Lage Witsiebaan

Vanessa Spaanderman