Zorgen over opvang van Oekraïners in Tilburg: ‘Crisis? Ik heb niks te maken met crisis’

Het pand was vroeger van de Jeugdbescherming (Foto: Pleun van Diessen).

De informatiebijeenkomst over de opvang van Oekraïners zorgt dinsdagavond voor verschillende geluiden. Veel bewoners uit de buurt van de Alleenhouderstraat maken zich grote zorgen over bijvoorbeeld hun privacy, overlast en hoelang de opvang gaat duren.

Zo’n vijfentwintig buurtbewoners hebben zich in het Stadskantoor verzameld voor de bijeenkomst. Rond 19.00 uur neemt wethouder Yusuf Çelik het woord. Vijf minuten na aanvang komt de handhaving aan: de laatste aanwezigen zijn binnen.

Overlast en privacy
Als de presentatie van de gemeente begint, worden al vrij snel de grootste zorgen duidelijk. ‘’Er is al zoveel onrust in de wijk die de handhaving niet aan kan. Kijk naar de ‘spermaflat’ (flat op de hoek van de Alleenhouderstraat/Jan Heijnstraat, red.): daar zitten nog steeds drugshandelaars, prostituees en ex-gedetineerden waar we genoeg overlast van hebben’’, vertelt een buurtbewoner.

Ook maken sommige bewoners zich zorgen over hoelang de opvang gaat duren. De gemeente huurt het pand tot september 2025, dus in principe wordt het gebouw daarna in gebruik genomen door iemand anders. De meeste aanwezigen denken echter niet dat de vluchtelingen tijdelijk opgevangen worden: ‘’Tijdelijk? Permanent bedoelen jullie zeker.’’

Vooral voor de mensen die naast de opvang wonen, is ook privacy een grote angst. Volgens hen kan er vanaf de tweede verdieping van het pand zo naar binnen gekeken worden.

Begrip
Naast angst is er bij sommige aanwezigen ook begrip. ‘’Ik vind het niet leuk om moeilijk te doen. Ik gun die mensen alle geluk van de wereld en ik snap dat ze ergens opgevangen moeten worden. In mijn werk kom ik vaak genoeg vluchtelingen tegen. Het zijn nette mensen. Maar ik heb geen privacy meer als ze in dat pand komen.’’

Een andere mevrouw maakt zich geen zorgen over overlast, zolang de vluchtelingen een dagbesteding hebben. Frans van Blitterswijk, van ContourdeTwern, vertelt dat bijna alle vluchtelingen meteen opzoek gaan naar een baan en dat de kinderen gewoon naar school gaan.

Ophef verdwijnt
De ophef is voor de gemeente niet nieuw. Bij de zes andere opvanglocaties waren dezelfde geluiden te horen. ‘’Veel buurtbewoners spraken angsten uit over bijvoorbeeld overlast. Maar na de komst van de vluchtelingen verdwijnen eigenlijk alle klachten. De meeste mensen bieden zelfs aan om de vluchtelingen te helpen en om samen leuke dingen te doen”, vertelt Agnes Spierings van de gemeente Tilburg.
Omroep Brabant deed hier onderzoek naar in verschillende Brabantse gemeenten.
Hieruit blijkt ook dat eigenlijk alle angsten weggaan zodra de vluchtelingen gesetteld zijn.

Koffie
Om zorgen bij de buurt weg te nemen, is er een telefoonnummer opgezet waar de buurtbewoners naar kunnen bellen bij overlast. Ook zitten er overdag twee huismeesters in het pand en ’s nachts zit er twee man beveiliging.

De bijeenkomst wordt afgesloten. Een mevrouw uit de buurt stelt voor: ‘’Ik wil u uitnodigen om koffie bij mij te komen drinken en te komen kijken naar waar we het hier over hebben gehad.’’ De afspraak staat, en er wordt ook afgesproken om een maand na de opening van de opvang weer een buurtbijeenkomst te houden.

LEES OOK:
120 Oekraïense vluchtelingen krijgen tijdelijk opvang in Tilburg

Pleun van Diessen