Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

120 Oekraïense vluchtelingen krijgen tijdelijk opvang in Tilburg

Het pand was vroeger van de Jeugdbescherming (Foto: Pleun van Diessen).

In een leegstaand kantoorpand aan de Alleenhouderstraat worden 120 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Het gaat om tijdelijke opvang tot september 2025.

Wanneer de vluchtelingen het pand in kunnen, is nog niet duidelijk. Het pand is namelijk nog niet klaar om als opvang locatie gebruikt te worden. Er moeten eerst nog een aantal aanpassingen gedaan worden. Zo moeten er douches en keuken worden bijgebouwd. Ook moet het pand nog gecontroleerd worden op de brandveiligheid.

Gezinnen en alleenstaanden
De gemeente laat weten dat er in het pand vooral kamers voor drie personen komen. Het zal een mix zijn tussen gezinnen en alleenstaanden. De kosten voor de opvang liggen op ongeveer 4 ton, dat wordt door het Rijk betaald.

De vluchtelingen kunnen tot in ieder geval september 2025 in het voormalige Jeugdbescherming gebouw blijven. Waar het gebouw daarna voor gebruikt gaat worden, is nog niet bekend.

Zes opvanglocaties
De ligging ten opzichte van winkels en het openbaar vervoer maken de locatie geschikt als opvangplek, volgens de gemeente. Op zes andere plekken in Tilburg worden ook vluchtelingen opgevangen, zoals in het vroegere GGD-gebouw aan de Ringbaan-West. De gemeente kiest vooral voor locaties die later een andere invulling krijgen.

Er worden in Tilburg op dit moment ruim 600 vluchtelingen tijdelijk opgevangen. Daar moeten nog plekken voor 80 mensen bijkomen.

Informatiebijeenkomst
Voor omwonenden vindt er woensdag 15 februari een informatiebijeenkomst plaats. De bijeenkomst begint om 19.00 uur bij Stadskantoor 6.

Pleun van Diessen