Zeventig vluchtelingen krijgen noodopvang in Goirle

In het voormalig fraterhuis is plek voor 50 tot 70 vluchtelingen (beeld: Google Maps).

De gemeente Goirle gaat vanaf december dit jaar noodopvang bieden aan 50 tot 70 vluchtelingen. Ze verblijven tot mei 2023 in het voormalige fratershuis aan de Tilburgseweg. De gemeente laat weten dat ze op deze manier een steentje willen bijdragen aan het ‘schrijnende tekort’ aan opvang voor vluchtelingen.

De opvang is vooral voor vluchtelingen in acute nood. De gemeente laat weten dat het pand geschikt is voor gezinnen met kinderen. Ook is er plek voor een aantal alleenstaanden.

Rechter
Het besluit komt op een goed moment; eerder vandaag werd duidelijk dat de noodopvang voor vluchtelingen volgens de rechter niet voldoet en niet snel genoeg gaat. De rechter oordeelde dat iedere asielzoeker die zich in Ter Apel, of bij een ander asielzoekerscentrum in Nederland meldt, recht heeft op onderdak. 

Het aanmeldcentrum in ter Apel zit al maanden overvol en dat geldt ook voor veel asielzoekerscentra in de rest van het land. De overheid riep daartoe alle Nederlandse gemeenten op om opvangplekken te realiseren.

Voor bewoners met vragen is een inloopavond georganiseerd. Deze vindt plaats op maandag 17 oktober om 19.30 uur in het gemeentehuis in Goirle.

Edita Saakian