Wereldberoemde rocksensatie Ayreon kondigt nieuwe concertreeks aan

Arjen Lucassen, het brein achter Ayreon.

Ayreon, de mondiale rocksensatie uit een piepklein Brabants dorpje, heeft na jaren van afwezigheid een nieuwe concertreeks aangekondigd. Het wereldberoemde muziekspektakel strijkt in september 2023 opnieuw neer in Tilburg voor drie zeldzame live-optredens, genaamd Live Beneath the Waves. Maar terwijl zijn fans juichend in de gordijnen hangen, vergaat het Brabantse meesterbrein achter Ayreon vooral van de spanning.

Een video op Facebook. Donkere beelden vanuit poppodium 013, voorzien van onheilspellende, quasi Jaws-achtige muziek. Een enkele man en een hondje. De data 15, 16 en 17 september 2023 en een duimpje omhoog. That’s it. Maar meer dan die 17 seconden had Arjen Lucassen uit Oudemolen ook niet nodig om zijn smachtende fans schuimbekkend achter de computer te krijgen om vliegtickets en hotelkamers te boeken.

Want zijn fans, uit werkelijk álle hoeken van de wereld, moesten er vier jaar lang op wachten. Noodgedwongen, aldus Lucassen. “De concerten hadden een cyclus van twee jaar. Het begon in 2015 met de theaterproductie, in 2017 deden we Ayreon Universe, in 2019 volgden de Electric Castle-shows en in 2021 hadden we in 013 weer shows geboekt, maar het was al snel duidelijk dat dat niet door kon gaan vanwege corona. Als je van zo veel fans uit het buitenland afhankelijk bent, durfden we het dit jaar ook niet aan. Al die kosten. Alles wordt duurder”, vertelt hij tegen Omroep Brabant. Desondanks kreeg ‘Ayreon 013 2023’ wel het groene licht. “Het is spannend en ook wel een beetje eng.”

Lucassen wil uitpakken. “Dit wordt het grootste concert tot nu toe, met een 10-koppige band en zo’n 20 vocalisten. Wat fans mogen verwachten? Een show van 2,5 tot 3 uur. Mensen die van zo ver komen, wil je natuurlijk verwennen.”

“We voeren het hele album ‘01011001’ uit en spelen in de toegift nog wat extra verrassingen. Een Ayreon best-of? Ik denk het niet, eigenlijk. Het lijkt me leuker om nummers te spelen die ik nog niet gedaan heb. Dat is spannender.”

“Als ik op de bühne een gitaar vastpak, komt er van de zenuwen gewoon geen noot uit.”

Het is niet de eerste en zeker ook niet de laatste keer dat hij woorden ‘eng’ en ‘spannend’ uitspreekt. Het tekent de muzikant. Voor een wereldberoemde multi-instrumentalist met een schat aan ervaring is Lucassen namelijk allesbehalve een klassieke rockster. Geen man die stijf van de drank en drugs een hotelkamer verbouwt en rokken jaagt. Hij heeft op z’n 62ste nog net zo veel plankenkoorts als in zijn jonge, wilde jaren. “Vréselijk”, lacht hij. “Altijd al gehad. Als het geen routine is, kan ik gewoon niet spelen van de zenuwen. Ik sta veel liever in de studio om dingen te creëren. Om die reden ben ik begonnen met Ayreon en zit ik ook niet in een band. Ik heb 30 jaar niet gerepeteerd. Als ik op de bühne een gitaar vastpak, komt er gewoon geen noot uit.” Grinnikend: ”Het enige wat ik nog doe is zingen. En ik kan eigenlijk helemaal niet zingen. ”

“Andere bands toeren. Ik ben gewoon een vreselijk asociale kluizenaar en laat de hele wereld gewoon hierheen komen.”

Waar hij het meest naar uitkijkt? “Als het nét voorbij is”, zegt hij met een knipoog. “Als alles goed is gegaan, ik m’n laatste toon heb gespeeld en we in de kleedkamer komen. Die euforie, dat gevoel, is echt ongelooflijk.” Net zoals, vervolgt de Ayreon-voorman, de warme gloed van 3000 fans die over hem neerdaalt. “Die mensen zijn zó blij dat je weer een keer live speelt. Het is eigenlijk super egoïstisch. Andere bands toeren en gaan naar hun fans toe. Ik ben gewoon een vreselijk asociale kluizenaar en laat de hele wereld gewoon hierheen komen”, lacht Lucassen hardop.

“Nogmaals: naar een show toeleven is voor mij een echte hel, maar ná een show ga ik samen met de band en fans he-le-maal uit m’n dak. Aan dat gevoel moet ik me dan maar vasthouden.”

De tickets voor Live Beneath the Waves gaan op 27 oktober in de verkoop. Een kaartje kost ongeveer 70 euro. Er is over de drie avonden plaats voor in totaal 9.000 bezoekers.

Omroep Brabant