Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Zelfbewoningsplicht zorgt voor meer starterswoningen

SMO Traverse in de wijk Bouwmeester in Tilburg | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

Vanaf 1 januari gaat in heel Nederland de opkoopbescherming in. Dat wil zeggen dat de gemeenten mensen die de woningen willen opkopen, tegen kunnen houden. In sommige steden zal het gaan om bepaalde wijken, maar in Tilburg is het plan om over te gaan tot een zelfbewoningsplicht voor de hele gemeente.

Althans, wanneer de prijs van het huis onder de 325.000 euro ligt. Op deze manier wil de gemeente Tilburg starters op de woningmarkt een grotere kans geven. Een snelle blik op Funda.nl laat zien dat er in Tilburg van de 417 beschikbare huizen, zo’n 235 onder de grens liggen. De zelfbewoningsplicht beschermt deze huizen tegen opkopers.

Minder nieuws voor studenten

Volgens cijfers van het CBS kent Tilburg op dit moment ongeveer 16.000 studenten. Een zelfbewoningsplicht voor de gehele stad zou de situatie verbeteren voor starters, maar vermoeilijken voor studenten.

Rosanneke van Daele-Noomen, woordvoerder bij Gemeente Tilburg vertelt dat de regeling ook zeker effect heeft op de kamerverhuur. ‘De opkoopbescherming is recent goedgekeurd door de Eerste Kamer. Wij moeten hier als gemeente nog beleid voor opstellen. We zullen dit samen oppakken met een aanpassing wat betreft het kamerverhuurbeleid. Het voorstel hiervoor wordt in 2022 in de gemeenteraad verwacht.’

Pieter Soethout