Willem II – NAC: dit waren de meest opvallende Brabantse Derby’s

De Tricolores en de Geelzwarten hebben een rijke historie. Sinds de oprichting van de Eredivisie in 1956 speelden ze 68 keer tegen elkaar. Het grootste deel daarvan in de hoogste competitie, maar soms ook in de beker of om promotie.

In de Eredivisie speelden Willem II en NAC meer dan zestig keer tegen elkaar. De beladen wedstrijd was lang niet altijd een garantie voor doelpunten. In zo’n tien procent van de wedstrijden wisten beide ploegen niet tot scoren te komen. Toch was er ook een aantal potjes waar het spreekwoordelijke telraam erbij  kon worden gepakt. Zo ook in het seizoen 81/82 toen Willem II in het Rat Verlegh Stadion met 1-4 wist te winnen.

Grootste uitslagen
Nadat Willem II met 1-0 achter kwam, wist Rob McDonald het tij te keren. Hij zorgde hoogstpersoonlijk voor de gelijkmaker en tekende in het begin van de tweede helft voor de 2-1 voorsprong. Uiteindelijk was het Arthur Hoyer die de overige twee treffers voor zijn rekening nam.

Toch is het lang niet altijd rozengeur en maneschijn. In een van de eerste Eredivisieseizoenen ging Willem II hard onderuit in eigen huis. NAC kwam op bezoek en versloeg de Tricolores met 1-5. Gelukkig hebben de meeste Tilburgers deze nederlaag niet met eigen ogen gezien.

KNVB Beker
Ondanks de vele ontmoetingen van de Tilburgers en Bredanaars speelden ze slechts één keer tegen elkaar in de KNVB Beker. De wedstrijd op september 2009 werd er voor Willem II helaas eentje om snel te vergeten. Het begon goed, want Willem II kwam op 1-0 door Frank Demouge en halverwege de tweede helft verdubbelde Christophe Grégoire de voorsprong vanaf de stip.

Er leek geen vuiltje aan de lucht, maar NAC-spits Leonardo dacht daar anders over. In zeven minuten scoorde de Braziliaan twee keer. Uiteindelijk kreeg NAC in de laatste minuut een penalty die benut werd door Matthew Amoah.

Promotie of degradatie
Een andere bijzondere ontmoeting tussen Willem II en NAC vond plaats in de strijd om een plekje in de Eredivisie. In het seizoen 2015/2016 werden de Tricolores 16e in de Eredivisie en NAC veroverde een derde plaats in de Keuken Kampioen Divisie. De wegen van de aartsrivalen kruisten elkaar in de allesbeslissende derde ronde. De heenwedstrijd werd gespeeld in Breda, waar Mats Seuntjes met een late goal voor de 2-1 zorgde.

De terugwedstrijd in Tilburg stond onder hoogspanning. Vlak voor rust zorgt verdediger Heerkens voor de 1-0. Een kwartier later is het oud-NAC’er Erik Falkenburg die zorgt voor de 2-0. Weer vijf minuten later omspeelt Falkenburg de keeper en tekent hij voor de 3-0. Een minuut later zorgt City-huurling Naah voor de 3-1, waardoor het toch nog spannend werd. Toch blijft het bij 3-1 en Willem II handhaaft zich in de Eredivisie.

Dit seizoen
Ook dit seizoen speelden Willem II en NAC al tegen elkaar. Een bijzondere wedstrijd, want het was de eerste keer op het tweede niveau van Nederland. Opnieuw kwam Willem II op voorsprong, ditmaal door aanvaller Bokila. Weer kwamen de Tricolores niet goed uit de kleedkamer. Binnen vijf minuten scoorde NAC twee keer en dit was meteen de eindstand: 1-2. Hopelijk neemt Willem II de punten aankomende vrijdag mee terug naar Tilburg.