In de regio Tilburg staan zo’n 350 mensen op de wachtlijst om aan een huisarts te komen. “Dat aantal verandert dagelijks”, vertelt een woordvoerder van CZ. “Het kan meer dan een jaar duren, voordat we iemand kunnen plaatsen bij een huisarts in de regio.”
Extra druk
Verzekeraars moeten er eigenlijk voor zorgen dat mensen een huisarts hebben, maar dat lukt al jaren niet. “Dit probleem speelt al een langere tijd. Er komen ieder jaar veel nieuwe inwoners bij, zoals studenten en statushouders. Dat zorgt voor extra druk.”
Huisartspraktijken in de stad merken dat ook. De praktijk op het Korvelplein wordt dagelijks gebeld met de vraag of ze nieuwe patiënten aanneemt. “Wij krijgen zelfs telefoontjes van mensen die in Noord wonen. Ook hen moeten we dan weer afwijzen. Dat is echt heel vervelend, want je wilt mensen graag helpen, maar dat kan niet”, vertelt een assistente.
Wachtlijsten
Ze vertelt dat mensen soms al tien huisartsen hebben gebeld en allemaal geven ze hetzelfde antwoord. Er is geen plek. “Het is heel lastig voor ze. Het is vervelend dat mensen in bijvoorbeeld Noord afgewezen worden, terwijl ze daar om de hoek wonen.”
De praktijk op de Korvel is één van de weinige praktijken die met een wachtlijst werkt. “De wachttijd is inmiddels opgelopen tot zes maanden. Onze voorwaarde is dat mensen geen huisarts in Tilburg mogen hebben en ze moeten echt in ons postcodegebied wonen. Op die manier proberen we het probleem binnen onze wijk een beetje op te lossen.”
Maximum bereikt
Ze biedt eigenlijk al zorg aan te veel patiënten. Er is plek voor iets meer dan tweeduizend mensen. “We zitten al ver boven onze norm. We hebben er nu bijna vijfduizend. In de zomer is dat wel te doen, maar in de winter, als de griep opspeelt, dan is de druk echt enorm.”
Ook bij huisartsenpraktijk van Eersel is bovenstaande herkenbaar. Ze was heel even open voor nieuwe patiënten, maar dat aantal liep al snel op. “We zijn helaas sinds kort weer gesloten voor nieuwe inschrijvingen. We waren tijdelijk open voor een bepaald postcodegebied. Helaas hebben binnen twee weken ons maximum weer bereikt.”
Opleidingen
De meeste praktijken verwijzen patiënten door naar de zorgverzekeraar. Volgens een woordvoerder van CZ is het probleem daarmee niet zomaar opgelost. “Er openen binnenkort gelukkig twee nieuwe praktijken. Eén in Tilburg en één in Berkel-Enschot.”
Volgens de woordvoerder moet het probleem daarom landelijk worden aangepakt, door meer te sturen op het opleiden tot huisarts. “Extra praktijken erbij zou het probleem wel wat kunnen verlichten, maar vaak niet voor lang. De druk gaat dan tijdelijk van de ketel. Vaak zien we dat zelfs nieuwe praktijken al heel snel aan hun maximumcapaciteit zitten.”
LEES OOK: Jan (75) zoekt een huisarts in Berkel-Enschot maar niemand heeft plek