Tilburgse woningaanbod stijgt en de prijzen dalen iets

Tilburgers kunnen uit meer woningen kiezen.

Tilburgse woningzoekers krijgen weer iets meer ruimte om te ademen. Uit een recent onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) blijkt dat het aantal beschikbare koopwoningen stijgt, terwijl de gemiddelde prijs juist gedaald is.

Inmiddels kunnen Tilburgers uit 368 woningen kiezen, terwijl het een kwartaal geleden slechts om 300 woningen ging. Daarmee ligt het aantal beschikbare woningen 23 procent hoger.

Te koop
Ook staan de woningen langer te koop, wat bijdraagt aan de groei van het totale aanbod. “In het vorige kwartaal stonden woningen gemiddeld 21 dagen te koop. Nu is dat opgelopen naar gemiddeld 25 dagen. Echter staat er geen woningtype gemiddeld langer dan 29 dagen te koop in het derde kwartaal en dit is over een langere termijn gezien nog steeds relatief kort”, laat Iwan Hoeben, regiomanager van Hendriks Makelaardij, weten.

In het derde kwartaal van dit jaar betaalde je in Tilburg gemiddeld 368.000 euro voor een woning. Dat is 3,3 procent minder dan het kwartaal daarvoor; huizen kosten toen gemiddeld 380.000 euro. Er is ook een kleine daling te zien in het overbieden. Waar eerder in 80 procent van de gevallen huizen boven de vraagprijs werden verkocht, is dat nu nog ‘maar’ 64 procent.

Oorzaken prijsdaling
Volgens Iwan passen deze ontwikkelingen in de tijd waarin we leven. “Het consumentenvertrouwen daalt, de energielasten per huishouden stijgen, de hypotheekrente stijgt en de inflatie zorgt er voor dat we te maken hebben met een daling van de gemiddelde transactieprijs ten opzichte van voorgaande kwartalen, waar de bomen tot in de hemel groeiden.”

De prijsdaling betekent dat we voor het eerst weer onder het niveau van eind 2021 zitten. Toen kocht je een huis in Tilburg voor gemiddeld 374.000 euro. Toch ligt de prijsdaling in Tilburg onder het Nederlandse gemiddelde van 5,8 procent. Vooral de prijs van 2-onder-1-kap woningen is gedaald. De prijs van appartementen is slechts 0,5 procent naar beneden gegaan.

Ondanks dat deze cijfers positief klinken, worden woningen niet perse meer verkocht. Het aantal woningen dat in het derde kwartaal van 2022 werd verkocht, is gedaald met acht procent. Bovendien waren appartementen en hoekwoningen minder populair; vrijstaande huizen werden vooral verkocht. Of de daling van de huizenprijzen nog even doorzet, is niet aan te geven.

Pieter Soethout